Turistička sezona je u jeku, a istovremeno čujemo da se pojačavaju nadzorne aktivnosti Porezne uprave vezano za fiskalizaciju računa. O čemu se tu zapravo radi, upitali smo čelnog čovjeka Porezne uprave u našoj županiji, Ivicu Kusića da nam malo pojasni cijeli proces.

“Ministarstvo financija, Porezna uprava kontinuirano provodi nadzore svih vrsta poreza pa tako i nadzore fiskalizacije tijekom cijele godine na cijelom području RH, samostalno i u suradnji s drugim tijelima, kod svih poreznih obveznika koji posluju s gotovinom, a u cilju sprječavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.” – izjavio je Ivica Kusić

Tako smo i na službenim stranicama Porezne uprave pronašli da u cilju sprječavanja sive ekonomije i zaštite Državnog proračuna ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će u sklopu redovnih nadzornih aktivnosti u razdoblju od 11. – 17.7.2019. godine nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske. Nadzori će se s posebnim naglaskom provoditi na jadranskoj obali i otocima, svakodnevno uz 24 satnu nazočnost na terenu.

“Tijekom ljeta, odnosno tijekom turističke sezone, a zbog povećanog broja gostiju, nadzori se provode s posebnim naglaskom na jadranskoj obali i otocima, svakodnevno uz 24 satnu nazočnost inspektora na terenu, sukladno izrađenim planovima, uz poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. U prosjeku u obavljanju nadzora fiskalizacije tijekom ljetnih mjeseci, dnevno sudjeluje više od 80 inspektora Porezne uprave”. – izjavio je Ivica Kusić

Prelistavanjem stranice unazad po datumima otkrili smo da Ministarstvo financija, Porezna uprava objavljuje na tjednoj osnovi na svojoj web stranici priopćenja vezano za nadzorne aktivnosti Porezne i Carinske uprave s posebnim naglaskom na djelatnosti koje su taj tjedan u fokusu nadzornih aktivnosti. Uz sve to intenzivno prate i ljetne manifestacije.

“Tako je. Ovaj tjedan su u fokusu nadzora trgovine na malo na štandovima i tržnicama, zatim djelatnosti keteringa i djelatnosti pripreme i usluživanja pića, kao i iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije. Što se manifestacija tiče, u razdoblju od 12.-17. srpnja 2019. godine održava se ULTRA EUROPE 2019. – najveći svjetski festival elektronske glazbe u Splitu, na lokaciji Park Mladeži te otocima Braču, Hvaru i Visu. Nadzorne aktivnosti na navedenim manifestacijama provodit će uvelike povećan broj službenika Porezne uprave, Područnog ureda Split i drugih područnih ureda kao i ovlašteni službenici Carinske uprave”. – izjavio je Ivica Kusić.

“Naglašavam kako većina poreznih obveznika fiskalizira račune te uredno i pravodobno podmiruje svoje porezne obveze. Mi uvijek putem svih raspoloživih podataka svakodnevno pratimo poslovanje svih poreznih obveznika, te provodimo analizu rizika temeljem koje se određuju nadzorne aktivnosti. Kod poreznih obveznika kod kojih su utvrđene nepravilnosti poduzimaju se daljnje mjere sukladno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Općem poreznom zakonu i drugim poreznim propisima”- dodao je Kusić.