Pogledajte kako je obilježen Dan antifašističke borbe od Zadra do Dubrovnika

Dan antifašističke borbe obilježava se u mnogim krajevima Dalmacije. Izdavajamo neka od njih:


JELSA
Povodom Dana antifašističke borbe delegacija Općine Jelsa položila je vijence na spomenike palim borcima u mjestima: Pitve, Zavala, Vrisnik, Svirče, Vrboska, Poljica, Zastražišće, Gdinj i Jelsa.

VRGORAC
Povodom državnog praznika – Dana antifašističke borbe, gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, njegov zamjenik Mile Herceg, predsjednik Gradskog vijeća Ljubomir Erceg i vijećnica Neda Primorac položili su vijenac i zapalili svijeću za sve poginule u antifašističkoj borbi.

Predstavnici Gradske organizacije SDP-a Vrgorac Tomislav Jelavić i Željan Barbir položili su vijenac za stradale vrgorske partizane kod spomen-kosturnice na Maskari.

 

STARI GRAD
Jutros su položeni vijenci na spomen obilježja poginulima u Drugom svjetskom ratu. Delegacije GO SDP-a i Grada Starog Grada zajedno su obilježili današnji praznik uz sudjelovanja članova Mjesnih odbora Rudine, Dola i Vrbanja.


Danas u 20 sati na mjesnom groblju Stari Grad pripadnici MOMP “Zvir”, predstavnici Grada, Udruga i političkih organizacija, uoči sutrašnje oblijetnice pogibije hrvatskog branitelja Predraga Bogdanića položiti će vijenac Predragu u spomen. “Pobjeda nad fašizmom u drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu zalog je svima nama da poštujemo tekovine antifašizma i zajedno gradimo Hrvatsku u duhu tolerancije, mira i prosperiteta” – istaknuli su SDP-ovci.

TROGIRPovodom  Dana antifašističke borbe koji se obilježava  22. lipnja gradonačelnik Ante Bilić je sa zamjenicima Ružom Kovačević Bilić i Viktorom Novakom te predstavnicima Gradskog odbora SDP-a, HNS-a i Udruge antifašista , u četvrtak položio vijence i zapalio svijeće na spomen kosturnici na Gradskom groblju te na spomen ploči kod sjevernih gradskih vrata.

U ime Udruge antifašista prisutnima se  obratio predsjednik udruge Drago Mindoljević , a potom   su  položeni vijenci na spomen pločama u MO Plano, Žedno, Arbanija te Drvenik Veliki i Drvenik Mali, piše Trogirski portal.

 

OKRUG
Povodom današnjeg dana predstavnici SDP-a položili su vijence u Okrugu Gornjem, na novom groblju i u Okrugu Donjem.

“Pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu značajno je odredila budućnost suvremene Europe. Na tim temeljima izgrađena je današnja moderna i demokratska Republika Hrvatska” – napisali su SDP-ovci na Facebooku.

KLIS

SOLIN

GRADAC

Predstavnici SDP-a položili su vijence na tamošnji oštećeni spomenik.

SEGET

SUĆURAJ

SINJ

Dan antifašističke borbe državni je blagdan koji se obilježava u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred.

U organizaciji Grada Sinja upriličeno je polaganje vijenaca na Spomen kosturnici palim borcima NOB-a u parku Đardin, gdje su vijence položili gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i njeni zamjenici Denis Glavan i Zlatko Ugrin, predstavnici sinjskog SDP-a i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Sinja i cetinskog kraja. Himnu ‘Lijepa naša’ intonirala je Gradska glazba Sinj, piše Ferata.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća potom je upriličeno na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu ispred zgrade Gradske uprave, gdje su se predstavnicima Grada Sinja, SDP-a i UABA-e pridružili predstavnici sinjskog HDZ-a i Viteškog alkarskog društva.

TISNO

Okupljeni su se prisjetili događaja iz 1941. godine, kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Kako je podsjetio Tome Čuzela, tajnik UABA općine Tisno, partizanima se u Drugom svjetskom ratu pridružilo 1184 borca s područja današnje Općine Tisno, od kojih je 446 njih do kraja rata i poginulo, javlja RudinaPress.

– I hrvatski antifašisti i heroji Domovinskog rata svrstali su se na pravu stranu, stajući u obranu ljudskog dostojanstva i pravednijeg društva. Antifašizam je temelj Hrvatske i Europske unije i stoga sve pokušaje mijenjanja povijesti i antifašističkih stečevina, demokracije, tolerancije i ljudskih prava treba na vrijeme uočavati i sprječavati – rekao je Čuzela.

ZADAR

U povodu današnjega praznika gradonačelnik Zadra Branko Dukić sa suradnicima je položio vijenac na spomen obilježje na Narodnom trgu, te istaknuo značenje antifašističke borbe za slobodni Zadar, javlja Radio Zadar.

 

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0