Pogledajte atraktivnu izložbu u Dugopolju: Ceste koje Carstvo znače

"Dionice rimske ceste svjedoče o velikoj geostrateškoj i prometnoj važnosti dugopoljske visoravni i u antičko doba"

U izložbenom prostoru Narodne knjižnice u Dugopolju, u ponedjeljak 15. svibnja, otvorena je izložba Ceste koje Carstvo znače I. / Od arheoloških istraživanja do arheološkog turizma / Prapovijesni tumuli i rimske ceste 2010.-2014. Izložbi je prethodilo predavanje i prezentacija kataloga izložbe koje su u dvorani Doma kulture Dugopolje održali autori Miroslav Gogala, Mara Radan i Lino Ursić.


Prezentacija je prikazala tijek arheoloških istraživanja provedenih u razdoblju od 2010. do 2014. godine na lokalitetima u zoni Podi-Zapad (u općini Dugopolje) i na predjelu Kurtovići – Klapavice (područje općina Klis i Dugopolje).

Nalazi iz prapovijesnih tumula u zoni Podi-Zapad ukazuju na prisutnost cetinske kulture, ali imaju i nekoliko posebnosti koje nude poticaj za daljnje istraživanje i stjecanje novih saznanja o specifičnostima na navedenom području. Dionice rimske ceste svjedoče o velikoj geostrateškoj i prometnoj važnosti dugopoljske visoravni i u antičko doba, a to potvrđuje kasnoantička gradina Šutanj u neposrednoj blizini dionice u predjelu Kurtovići – Klapavice.

Nazočnima su se obratili načelnik Općine Dugopolje Stanko Balić, te Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitko-dalmatinske županije. Stvaranje temelja arheološkog turizma u Dalmatinskoj zagori jedan je od programa županijske turističke zajednice, tema mu je Rimske cestovne komunikacije Srednje Dalmacije, a prva obrađena dionica je upravo ona na spomenutom predjelu Kurtovići – Klapavice. Izložba i katalog koji su prezentirani prvi su u nizu predviđenih sličnih projekata, što će se s ciljem revitalizacije materijalne baštine i njene turističke valorizacije odvijati u predstojećem razdoblju na području Dalmatinske zagore.

Program je vodila Marijana Botić Rogošić, a glazbom je večer uljepšala sopranistica Ana Malovan uz klavirsku pratnju Zorana Velića. Organizatori izložbe su Turistička zajednica općine Dugopolje i Narodna knjižnica u Dugopolju, uz podršku Općine Dugopolje.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0