Podići svijest posjetitelja Paklenih otoka o prirodnim vrijednostima ovog zaštićenog područja

Javna ustanova MORE i KRŠ provest će pilot akciju očuvanja najosjetljivijeg ekosustava


Foto: Miroslav Lelas

Danas je u Prirodoslovnom muzeju grada Splita, održan “Nacionalni trening projekta IMPRECO” u organizaciji Javne ustanove MORE i KRŠ koja je jedan od sedam partnera projekta.


Oceanografkinja Jelena Kurtović Mrčelić iz J.U.MORE i KRŠ te znanstveni stručnjak projekta dr. Ante Žuljević s Instituta za oceanografiju i ribarstvo predstavili su projekt IMPRECO te provedbu pilot akcije projekta koja se odnosi na značajni krajobraz Pakleni otoci uključujući okolno područje ekološke mreže Natura 2000 – Pakleni otoci.

Projekt IMPRECO financiran je iz transnacionalnog programa ADRION i ima za cilj unaprjeđenje očuvanja usluga ekosustava Paklenih otoka rješavanjem njihove ekološke osjetljivosti.

Temeljem studija i analiza provedenih u prvoj godini provedbe projekta, Javna ustanova MORE i KRŠ provest će pilot akciju očuvanja najosjetljivijeg ekosustava. Projektom će se uspostaviti trajni monitoring programi morskog ekosustava Paklenih otoka što obuhvaća i monitoring naselja posidonije koji će provoditi ustanova u suradnji s vanjskim suradnicima – roniocima.

Naselja posidonije pluća su mora, sporo rastu i još sporije se obnavljaju što ih čini jako osjetljivima. Posebno ih ugrožava ribolov koćom i dinamitom, sidrenje, onečišćenje i gradnja u obalnom području te postavljanje kaveza za uzgoj ribe iznad njih.

Razvojem nautičkog turizma otoka Hvara i sve većeg značaja Paklenih otoka kao poželjne nautičke destinacije ugrožena su naselja posidonije jer se veliki broj sidra baca upravo na ta staništa što uzrokuje njeno čupanje, uništavanje. U planu je ustanove i županije izrada ekoloških sustava sidrenja a prije toga provest će se praćenja stanja naselja koja će dati konkretne podatke za dugoročno raspolaganje.Pilot akcija Paklenih otoka uključuje i izradu web stranice Paklenih otoka te postavljanje obavijesnih tabli o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Krajnji cilj izrade web stranice Pakleni otoci je podizanje svijesti posjetitelja Paklenih otoka o prirodnim vrijednostima ovog zaštićenog područja s posebnim naglaskom na akcije očuvanja prioritetnih usluga morskog ekosustava.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime