Predsjedništvo Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske uputilo je Ministarstvu turizma otvoreno pismo u kojem tvrde da strani turistički vodiči koji su dobili odobrenje Ministarstva turizma RH za obavljanje djelatnosti turističkog vodiča u Hrvatskoj na privremenoj i povremenoj osnovi nisu obaviješteni o obvezi poštivanju određenih zakonskih odredbi.

Pismo u kojem ukazuju na ovu činjenicu, kao i na druge im sporne stvari, pročitajte u nastavku:

Obraćamo Vam se slijedom upita brojnih uznemirenih kolega, a vezano za nepoštivanje zakonskih odredbi.

Naime, strani turistički vodiči koji su dobili odobrenje Ministarstva turizma RH za obavljanje djelatnosti turističkog vodiča u Hrvatskoj na privremenoj i povremenoj osnovi nisu obaviješteni o obvezi poštivanja odredbe članka 70.stavak 3. Zakona o pružanju usluga u turizmu. (obvezi polaganja posebnog dijela ispita za zaštićene lokalitete po županijama). Molimo Vas da isto objavite na svojim stranicama te sve strane kolege izvijestite o obvezi poštivanja zakona.

Nadalje, dobili smo novinski upit koji nas je uznemirio, a vezan je za suradnju Ministarstva turizma RH i NR Kine u edukaciji 300 kineskih državljana za zanimanje turističkog vodiča u Hrvatskoj. Obzirom je u zakonu, čl. 73, unatoč našem protivljenju, propisana razina poznavanja hrvatskog jezika u “dostatnoj mjeri” za pružanje usluga turističkih vodiča, molimo Vas obrazloženje što bi bila dostatna mjera, poglavito s obzirom na ovaj slučaj.

Također Vas molimo donošenje Pravilnika o popisu zaštićenih lokaliteta i Pravilnika o stručnom ispitu što je prema odredbi članka 118. Zakona o pružanju usluga u turizmu trebalo biti doneseno u roku od 60 dana od dana donošenja Zakona, odnosno 02.ožujka 2018.godine čime dolazimo do paradoksalne situacije da Vlada ne poštuje odredbe koje je sama donijela.

Imajući u vidu i vjerujući da je Ministarstvo turizma benevolentno u zaštiti hrvatskih turističkih vodiča korektno smo postupali u nadi da će se ispoštovati dogovoreno, poglavito poštivanje europske preporuke EN 15565:2008 u smislu povećanja satnice i kvalitete obrazovanja kao i uključivanje svih lokaliteta prema našim prijedlozima te sukladno dogovoru.

Slijedom svih događanja, molimo Vas :

– objavu potpisanog bilateralnog ugovora s NR Kinom, poglavito u dijelu koji se odnosi na našu djelatnost (U službenom listu Narodne novine, u dijelu “Međunarodni ugovori” – među objavljenim ugovorima, nismo pronašli predmetne bilateralne ugovore, odnosno sporazume s NR Kinom)

– kako smo i na sastancima dogovarali, organizaciju edukacija o Kini i njihovoj kulturnoj baštini za hrvatske turističke vodiče u sjedištima svih udruga članica ZDTVH te podredno, eventualnu organizaciju studijskog putovanja (za što smo se obratili i Veleposlanstvu NR Kine u Hrvatskoj, nažalost bez povratnog odgovora)

– donošenje predmetnih Pravilnika sukladno dogovorenom, uvažavajući naše primjedbe i prijedloge u E- savjetovanju (za koje nismo još dobili odgovor)

sve u nadi zajedničke zaštite hrvatskih interesa, plaćanja poreza i prireza u Hrvatskoj, zapošljavanja hrvatskih državljana i ispravnog predstavljanja hrvatske kulturne baštine i povijesti, poglavito nedavne povijesti Domovinskog rata koja prema odredbama europskih normi spada u osjetljivo pitanje.

S poštovanjem,

Predsjedništvo Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske

Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske:

1. Udruga turističkih vodiča Zagreba i srednjohrvatske makroregije

2. Društvo turističkih vodiča Pula

3. Društvo turističkih vodiča Liburnia

4. Turistički vodiči Split

5. Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik

6. Društvo turističkih vodiča Varaždin

7. Udruga turističkih vodiča Kvarnera

8. Društvo turističkih vodiča Phoenix- Trogir

9. Udruga turističkih vodiča Donat

10. Udruga turističkih vodiča otoka Hvara

11. Udruga turističkih vodiča Maloga Lošinja

12. Udruga Moj Osijek

13. Udruga turističkih vodiča Bastion- Karlovac

14. Društvo turističkih vodiča Rovinj

15. Udruga turističkih vodiča Korčula

16. Udruga turističkih vodiča grada Vukovara

17. Udruga turističkih vodiča Rab

18. Udruga turističkih vodiča Like

19. Društvo turističkih vodiča SplitKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime