Plenković: “Ova borba s virusom nije sprint, idemo sada na izbore jer želimo imati stabilnu vlast kad krene drugi val”

Istaknuo je i da moramo shvatiti da je ovo svojevrsni ples, balansiranje između restriktivnih mjera.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na epidemiju koronavirusa.


– Nakon uspješne borbe u prvom valu, virus je opet tu. Zahvaljujući našim pravodobnim mjerama i odgovornom ponašanju svih naših sugrađana uspjeli smo obuzdati širenje virusa u ožujku i travnju i nakon toga smo racionalno počeli popuštati mjere u tri faze. To je bilo ispravno i učinkovito jer smo u punih 25 dana zabilježili svega 12 oboljelih, kazao je premijer Plenković.

Naglasio su bili svjesni da je postupno otvaranje granica prema stranim turistima potencijalni rizik, ali je zato otvaranje bilo ciljano prema zemljama s dobrom epidemiološkom slikom što se pokazalo, kaže uspješnim.

– Izuzetno povoljna situacija omogućila je da se među prvima otvorimo prem stranim turistima. Bili smo svjesni da to predstavlja potencijalni rizik. Poduzeli smo potrebne mjere, pokrenuli aplikaciju Enter Croatia i za sada imamo preko 200.000 turista u Hrvatskoj, unatoč okolnostima – kazao je.

Najnoviji porast novooboljelih je signal da se i dalje moramo pridržavati mjera.

– Posljednjih dana zabilježili smo porast oboljelih, uglavnom je riječ o našim građanima koji su došli iz inozemstva, i to je znak da se moramo pridržavati mjera. Došlo je do određenog opuštanja. Iako se virus sporije širi u ljetnim mjesecima, to je temeljni razlog da se ide sada na izbore.Mi smo htjeli da na jesen kada se smatra da će doći do drugog vala, da je najbolje da imamo legitimitet i stabilnu vlast za suočavanje s ovim problemom.

Suživot s virusom se nastavlja, moramo se tome prilagoditi. Učinit ćemo sve da ga održavamo na niskoj razini, moramo očekivati pojavu novih žarišta no također moramo voditi računa da održimo gospodarstvo i turizam. Na tom tragu ćemo nastaviti voditi našu politiku – rekao je Plenković.Istaknuo je i da moramo shvatiti da je ovo svojevrsni ples, balansiranje između restriktivnih mjera.

– Stožer je već jučer donio određene mjere. Činjenica da će borba protiv virusa trajati, ovo sigurno nije sprint, nego borba na srednje pruge. Moramo imati nove reflekse. Vlada će učiniti maksimum da i dalje štitimo javnozdravstveni sustav. Od trenutno 117 aktivnih slučajeva, svega 18 ih je u bolnici. To je bitno drugačije nego na početku epidemije. Mi smo što se tiče gospodarstva, moram naglasiti, napravili ogromne mjere da bismo održali radna mjesta i zahvaljujući tome mi smo spasili 600.000 radnih mjesta i 103.000 poduzeća koja su koristila mjere u ožujku, travnju i svibnju – rekao je premijer.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime