23:15 U 22.47 sati zbog požara zatvoren je autoput A-1 od čvora Pirovac do cvora Vrpolje, javljaju iz šibenske policije

23:00 Situacija u mjestu Mihaljevići je kritična. Kako javlja reporter N1 televizije, stanovnici tog sela trenutno se evakuiraju. Vjetar je još pojačao, a vatra je stigla na pedeset metara do kuća.

Na požarištu južne Dubrave kod Šibenika vatrogasci su večeras raspoređeni u naseljima Dubrave te ne području općine Bilice u naseljima Lugovići, Mihaljevići i Jurasi kako bi zaštitili kuće od vatrene stihije koja se širi i prema vjetrenjačama na brdima Debeljak i Krtolin, a u pomoć im dolazi još vojnika.

Ozlijeđeni vatrogasac koji se nagutao dima je dobro i pušten je kući.U 22.30 sati zbog požara je zatvorena i dionica ceste od raskrižja kod Tromilje prema Bilicama zbog dima, javili su iz PU šibensko-kninske.

22:00  Trenutno je na požarištu u Dubravi gdje bukti veliki požar koji je zahvatio kilometre guste borove šume 150 vatrogasaca i 50 vozila, a požar se proširio prema Lugovićima , dok je jedan krak požara pobjegao je u brda, javlja ŠibenikIN.

– Situacija je bolja utoliko jer ovom trenutku objekti nisu ugroženi, no gora je jer je jedan krak požara pobjegao u brdo prema vjetrenjačama, prema brdu Debeljak i Krtolin i nekontrolirano se širi, a nemamo dovoljno snaga da pokrijemo područje. Očekujemo tijekom večeri pojačanja na terenu, trebalo bi doći još vojske pa ćemo se onda  reorganizirati i regrupirati – kazao je Milošević za ŠibenikIN.

Zračne snage su se povukle s požarišta čim je pao mrak, obzirom da tijekom noći kanaderi nemaju uvjete za uzlijetanje zbog smanjene vidljivosti. U Dubravu stižu vatrogasna pojačanja iz Splitsko-dalmatinske županije.

Reporteri N1 televizije javili su da se jedan vatrogasac nagutao dima tijekom gašenja u Dubravi te da je lakše ozlijeđen.

19:30 Kako doznaje ŠibenikIN od dogradonačelnika Danijela Milete, inače i predsjednika Stožera civilne zaštite koji je na terenu, situacija i dalje nije pod kontrolom, no kuće su obranjene.

– Požar je ogroman, ima više fronti i krakova, a ovaj dio koji je bio u blizini kuća u Gornjim Rupićima je pod kontrolom, dakle kuće su sigurne. Gori gusta borova šuma, vjetar mijenja smjer tako da je situacija teška. Vatrogasci daju ogromne napore, kao i vojnici i zračne snage koje će nastaviti gasiti požar dok budu postojali uvjeti za njihov let – kazao je Mileta.

Na terenu u Dubravi je 85 vatrogasaca, 25 vojnika, 3 kanadera i 2 airtractora, kao i pripadnici Županijske vatrogasne zajednice i DIP Šibenik i Split. Policija na terenu regulira promet, obzirom da je autocesta i dosta lokalnih cesta bilo zatvoreno.

– Autocesta je otvorena u 18,27 sati, ali je cesta do Drniša još uvijek zatvorena, no najbitnije je da nitko nije stradao i da su kuće obranjene. U jednom trenu vatra je prebacila do prostorija Hrvatskih cesta uz naplatne kućice, no obranjene su. Vatrogasci sada drže liniju obrane kuća, teško je uopće procijeniti o kolikoj je površini riječ, više je rukavaca, a vatrena fronta je ogromna – kazao je Mileta za ŠibenikIN.

Za sav promet otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje, no između čvorova Šibenik i Skradin vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h. Na čvoru Šibenik nije moguće koristiti ulaz i izlaz, a zbog požara je i dalje zatvorena državna cesta DC33 od Tromilje do skretanja za Perković.

Inače, cijelo je područje Dubrave bez struje.

18:00 Iz Policijske uprave šibensko – kninske nešto prije 18 sati priopćili su da je zbog požara zatvorena nerazvrstana cesta Šibenik-Dubrava-Perković te da se promet odvija zaobilazno državnom cestom D-58. Zatvorena je i autocesta A1 od čvora Pirovac do čvora Vrpolje, a promet se odvija državnim cestama D-27, D-8 i D-58. Također, zatvorena je i državna cesta D-33 Tromilja-Dubrava, a promet se odvija zaobilazno preko Bilica.

– Posebno napominjemo da ovim požarom do sada nisu ugroženi ljudski životi niti imovina na tom području, a policijski službenici su na terenu posebno kroz regulaciju prometa, te stoga molimo vozače za posebnu pažnju i strpljenje – kazali su u subotu popodne iz šibenske policije.

Na gašenju požara u južnoj Dubravi angažirano je i 26 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

– Kopnene snage Hrvatske vojske angažirane su na požarištu Južne Dubrave kod Šibenika, gdje je u subotu, 27. srpnja iz vojarne u Benkovcu upućeno 26 pripadnika HKoV-a s tri vozila. Uz 120 vatrogasaca s 40 vozila, požar na toj lokaciji gase tri kanadera i tri airtractora. Letačke protupožarne posade nastavit će daljnja djelovanja i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima, a prema procjeni stanja na terenu u pripravnosti su i dodatne kopnene snage Hrvatske vojske – priopćili su iz MORH-a.

Na dva požarišta u Šibensko-kninskoj županiji sveukupno je angažirano šest protupožarnih aviona iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Na požarištu južne Dubrave kod Šibenika požar gase dva kanadera i tri airtractora, dok je na požarištu Marasovina-Promina-Oklaj angažiran jedan Canadair.

16:00 Nešto iza 13:30 sati zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na području Južne Dubrave kraj Šibenika. Nešto kasnije izbio je još jedan požar koji prijeti autocesti A1.

Zbog požara i dima koji prijeti autocesti, vatrogasci su Hrvatskim cestama izdali preporuku da se taj dio autoceste zatvori za promet. Iz HAK-a je stigla obavijest da je za sav promet zatvorena autocesta Šibenik – Vrpolje u oba smjera.

Kako ŠibenikIN doznaje od zapovjednika JVP Šibenik Volimira Miloševića, kuće zasad nisu ugrožene.

– Gori gusta borova šuma na potezu od Dubrave, prema Vrtnom centru i autocesti. Glavnina vatrene fronte tretirana je s kanaderima i airtractorima. Na terenu su sve snage s područja Šibenika i susjednih općina i gradova. Kuće zasad nisu ugrožene, iako je vatra na stotinjak metara od nekih objekata, no u prilog nam ide južni smjer vjetra, što ne znači da se situacija neće promijeniti. Najugroženija je autocesta A1, tražimo i zatvaranje zbog dima, a na nekim mjestima je već i vatra prebacila – kazao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

Kako su izvijestili iz MORH-a, na dva požarišta u Šibensko-kninskoj županiji koja su izbila u subotu sveukupno je angažirano šest protupožarnih aviona iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Na požarištu Južne Dubrave kod Šibenika požar gase dva kanadera i tri airtractora, dok je na novom požarištu Marasovina-Promina-Oklaj angažiran jedan kanader.

Na terenu u Dubravi su 52 vatrogasca s 20 vozila i to snage JVP Šibenik, JVP Vodice, DVD Šibenik, Zablaće, Bilice, Brodarica-Krapanj, Perković, Zaton, Grebaštica, Vodice i DIP Šibenik.

Na požarištu kod Oklaja je 30 vatrogasaca s 8 vozila i to DVD Drniš, Promina, JVP Drniš i Knin.

Ranije objavljeno

U 13 sati i 38 minuta zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na području Južne Dubrave kraj Šibenika.

Na intervenciju su izašli JVP šibenik, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Bilice, DVD Brodarica – Krapanj, DVD Perković, DVD Zaton, DIP Šibenik sa 15 vozila i 38 vatrogasca.

Gašenju su se pridružila 2 Canadaira u 14 sati i 45 minuta.

Intervencija je u tijeku.