PICULA: Nesmetan prelazak granica onima koji na to imaju pravo ne smije biti doveden u pitanje

Upozorio je da su neke članice zadržale granične kontrole unutar Schengena što je, na kraju, dovelo u pitanje slobodu kretanja – jednu od temeljnih vrijednosti Europske unije

Tijekom rasprave o provedbi Uredbe u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama zastupnik Tonino Picula na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu ukazao je na nedostatke postojećih sigurnosnih mehanizama. Također je prozvao Europsku komisiju jer je primjena Uredbe o sistemskim kontrolama građana istaknuta kao važan razlog zbog kojeg su projekcije Komisije o rastu Hrvatske umanjene.


– Postojeći europski sigurnosni mehanizmi pokazali su previše slabosti nakon terorističkih napada, prije svega zbog nepostojanja razmjene sigurnosnih informacija između zemalja članica. Bolja suradnja sigurnosnih sustava preduvjet je za veću sigurnost građana. Politička realnost zahtijeva jačanje sigurnosti Unije, ali ova Uredba ne može kompenzirati temeljne slabosti! – poručio je zastupnik Tonino Picula na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, tijekom rasprave o provedbi Uredbe u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama.

Zastupnik Picula također je prozvao Europsku komisiju jer je primjena Uredbe o sistemskim kontrolama građana istaknuta kao važan razlog zbog kojeg su projekcije Komisije o rastu Hrvatske umanjene.

– Europski povjerenik za ekonomiju Pierre Moscovici rekao je da bi dugačke kolone, ako se nastave, mogle utjecati na dolazak turista u ljetnim mjesecima što utječe na prihod od turizma koji je za našu zemlju jako važan, prilikom predstavljanja proljetnih ekonomskih prognoza zemalja članica protekli tjedan. Paradoksalno je i nedopustivo da Komisija prognozira umanjen rast zbog provedbe Uredbe koju je upravo ona predložila!

Zastupnik Picula ističe da su se mnoge zemlje suočile s problemima u implementaciji ove Uredbe, ne samo Hrvatska i Slovenija.

– Zabilježena su dulja čekanja i na granici s Gibraltarom te na aerodromima diljem Europske unije. Postojeća tehnologija je potkapacitirana i ne omogućava dovoljno brzo izuzimanje biometrijskih podataka, njihovu provjeru u postojećim i pohranu u novim sustavima – istaknuo je Picula koji smatra da Uredbu treba prilagoditi tehničkim, tehnološkim i organizacijskim mogućnostima prije same primjene.


Upozorio je da su neke članice zadržale granične kontrole unutar Schengena što je, na kraju, dovelo u pitanje slobodu kretanja – jednu od temeljnih vrijednosti Europske unije. Dodao je da je dogovor hrvatskog i slovenskog premijera dobrodošao, no da problem njime nije riješen zbog čega ulazak u Schengen Hrvatskoj mora postati operativni prioritet.

„Nesmetan prelazak granica onima koji na to imaju pravo ne smije biti doveden u pitanje“, zaključio je Picula u svom govoru.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0