Tonino Picula, hrvatski zastupnik i koordinator za vanjske poslove parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, komentirao je podršku Odbora Borrellu

Josep Borrell potvrđen je jutros od strane koordinatora u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta kao kandidat za potpredsjednika Europske komisije za vanjske poslove.

Borrell je iskusan političar i član Socijalističke radničke partije Španjolske (PSOE), a donedavno je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova Kraljevine Španjolske. U karijeri je bio i zastupnik i predsjednik Europskog parlamenta, a služio je i kao ministar javnih radova, te prije toga kao tajnik ministarstva financija u španjolskim socijalističkim vladama.

Tonino Picula, hrvatski zastupnik i koordinator za vanjske poslove parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, komentirao je podršku Odbora:

– Josep Borrell je na jučerašnjem saslušanju pokazao kompetentnost, iskustvo i strast koja je potrebna da bismo zajednički Europsku uniju učinili jačim faktorom u geopolitici. Njegovi odgovori na naša pitanja kao i prioriteti koje je istaknuo tijekom uvodnog obraćanja pokazuju kako je svjestan izazova pred kojima se nalazi međunarodni pravni poredak, te uloge EU u očuvanju multilateralne slike svijeta.

U svijetu koji je obilježen sve očitijim natjecanjem između Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine, naglasio je Picula, potrebno je da EU ponovno promisli svoj pristup „silosa“. Današnji odnos SAD-a prema EU potiče nas da svoju vanjsku i ekonomsku politiku bolje uskladimo kako bismo omogućili sigurnost i ekonomski napredak našim građanima, na način koji je u skladu s našim vrijednostima. U svim međunarodnim odnosima moramo se pridržavati principijelnog pragmatizma, ističe.– U potpunosti smo uvjereni kako će Borrell, koji je već naglasio dodanu vrijednost parlamentarne diplomacije i ključnog doprinosa Europskog parlamenta u oblikovanju vanjske politike EU biti kadar ostvariti obećano tijekom jučerašnjeg saslušanja. Veselimo se zajedničkom radu u oblikovanju europske vanjske politike i pozicioniranju Europe kao globalnog lidera koji promovira mir, pravdu i održiv razvoj – zaključuje Picula.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime