PETRINA POSRAMIO HRVATSKO ZDRAVSTVO Pet defibrilatora i 15 milijuna kuna vrijedna nova zgrada ambulante u maloj općini od 3.000 stanovnika

Dok Grad Zaprešić za gradonačelnikove savjetnike izdvaja 346.500 kuna godišnje, Primošten ulaže u poboljšanje zdravstvene zaštite građana, a načelnik Petrina ističe da cijeli sustav u Hrvatskoj treba osloboditi od "administrativnih štakora"


Nažalost, kako to obično biva u Hrvatskoj, tek kada se dogodi neka tragedija počne se ozbiljnije razgovarati o elementarnim problemima oko funkcioniranja našeg društva, a tako je bilo i slučaju tragične smrti mladog Mattea u Zaprešiću.


Javnost se pita je li do ovog gubitka moralo doći. Ova je tragedija samo dodatno otkrila sve nedostatke sustava zdravstvene zaštite. Milijunska dugovanja, kronični nedostatak liječnika i veliki problemi u sustavu hitne medicine samo su neki od problema domaćeg zdravstva koje puca po šavovima. Dok građani svakodnevno svjedoče da niti na državnom niti na lokalnom nivou ne postoji sustavno, dugogodišnje planiranje na dobrobit građana, postoje primjeri – iznimke koji samo dokazuju da se može bolje i drugačije.

Primjer male Općine Primošten je svijetao primjer adekvatne brige lokalne vlasti o zdravlju svojih građana.

Iris Ukić Kotarac

Iris Ukić Kotarac, pravnica u Općini Primošten, vijećnica šibenskog Gradskog vijeća u 2 mandata i vijećnica Županijske skupštine šibensko-kninske u tri mandata, osvrnula se na sustav zdravstvene zaštite i ulaganja u zdravstvenu zaštitu posljednjih godina u Općini Primošten.

– Općinski načelnik Stipe Petrina možda nema novca za savjetnike kao gradonačelnik Grada Zaprešića, ali mu zato Općina od 3.000 stanovnika ima pet defibrilatora i novu zgradu zdravstvene ambulante vrijednu 15 milijuna kuna.

Općina Primošten je upravo u cilju bolje zdravstvene zaštite građana općine i njihovih gostiju, temeljem prijedloga načelnika i odluke Općinskog vijeća, prošle godine kupila 4 defibrilatora koje je platila oko 103 tisuće kuna, a kasnije nabavila još jedan.Aparati koji su prijeko potrebni za pružanje hitne pomoći smješteni su na punktovima koji su frekventni pa se jedan nalazi u centru Primoštena (kraj Turističke zajednice), drugi je u hotelu, treći u zgradi Općine (u kojoj se nalazi i vrtić, knjižnica i poslovno sjedište 2 komunalna poduzeća te sve općinske službe), četvrti defibrilator smješten je u novoj zgradi tzv. Domu zdravlja u Primoštenu, a peti na recepciji u kampu – ističe Ukić Kotarac.Podsjeća da je načelnik Stipe Petrina ne samo kad je bio saborski zastupnik već i ranije, otkako je od 2001. njegova Nezavisna lista na vlasti u općini Primošten, naglašavao nužnost poboljšanja zdravstvene zaštite građana RH i većeg ulaganja u sustav koji prema njegovim riječima treba osloboditi od “administrativnih štakora”.

– U okviru svoje pozicije načelnika, Petrina je građanima općine osigurao uvjete za bolju zdravstvenu zaštitu i to tako da je bez učešća države i uz skromnu pomoć Županije (od 90.000 za projektnu dokumentaciju), 2016. godine izgradio je 15 milijuna kuna vrijednu zgradu “Doma zdravlja” na dva kata koja može zadovoljiti potrebe 40 tisuća stanovnika i u kojoj je, između ostalog, smještena i Hitna pomoć koja ima 24-satno dežurstvo.

Podsjetimo, Općina Rogoznica iako je bila u startu uključena u cijeli projekt radi zajedničke dobrobiti građana i velike udaljenosti timova hitne medicine u Šibeniku, (politički) je odbila financijski podržati izgradnju i opremanje zgrade od 850 m2 u kojoj su smješteni osim Hitne pomoći i ambulante primarne zdravstvene zaštite – zaključuje Ukić Kotarac, dodajući da Grad Zaprešić za gradonačelnikove savjetnike izdvaja 346.500 kuna.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime