Jednoglasnom odlukom vijećnika splitskog Gradskog vijeća, stadionom Mosora u Žrnovnici od danas službeno upravlja splitska gradska Javna ustanova Športski objekti.

Martin Pauk prije samog prihvaćanja podržao je prijedlog, a nabrojao je mnoge probleme koji su se javili posljednjih godina vezano uz korištenje ovog sportskog kompleksa.

Njegov govor donosimo u cijelosti:

– Smatram da je prijedlog odluke dobar, i po pitanju bazena i po pitanju nogometnog stadiona i okolnih objekata. Referirat ću se ovim putem samo na drugi dio, dakle na stadione nogometnog kluba Mosor Žrnovnica, odnosno HNK Mosor Žrnovnica. Tu je riječ o dugogodišnjoj nebrizi, o dugogodišnjem propadanju gradske imovine, samog toga kluba, odnosno športskog društva koji je jako nazadovao zadnjih 15 godina. Naravno da se to sve odrazilo na sliku cijele Žrnovnice kao splitskog mjesnog odbora, na život u Žrnovnici, na sportski život u Žrnovnici.

Puno je djece praktički potjerano od bavljenja nogometnom kao sportom zato što nisu postojali uvjeti, zato što je postojala strahovlada određenog pojedinca i nekoliko njegovih bliskih suradnika. Reći ću vam samo par banalnih primjera. Momci koji u Žrnovnici žive i rade sto metara od terena nisu imali dozvoljen pristup terenima radi treninga, niti u okolici terena, momci koji su nogometni suci, koji su jako brzo napredovali i koji moraju svakodnevno raditi na svojoj fizičkoj spremi. Kad bi ti momci došli na sto metara od igrališta u svome mistu, prilaz bi im bio zabranjen, ako bi preskočili ogradu pa trčali, bili bi tjerani sa tih terena. To je samo pokazatelj tog neodgovornog pristupa tih osoba prema svima u mjestu, prema sumještanima, zbog čega su oni pokazali palac dolje određenoj osobi.

Isto tako pomoćni teren igrališta je bio strašno neodržavan, na njemu je trava gotovo u potpunosti nestala, ostao je samo zemljani sloj i na tom su terenu igrali mlađi uzrasti, djeca HNK Mosor Žrnovnica, od pionira do juniora. Taj teren bio je u toliko lošem stanju da je ta zemlja kad bi se stvrdnula, kad bi bura puhala, dolazilo je do jako puno ozljeda djece, a istodobno im je bio zabranjen pristup središnjem terenu koji je bio rezerviran za seniorsku momčad.

Zbog svih tih loših stvari koje su se događale, sam nogometni klub je izgubio smisao svog postojanja i roditelji više nisu upisivali djecu tamo. Potom je taj isti moćnik nastavio primati dotacije iz gradskog proračuna. Registrirao je djecu iz drugih klubova koji su pod krinkom Mosora igrali na natjecanjima saveza Splitsko-dalmatinske županije, a zapravo uopće nisu bili članovi toga kluba niti su bili iz same Žrnovnice. Zbog svega toga, zbog nakupljenih problema koji se rješavaju kroz presijecanje gordijskoga čvora, u potpunosti podržavam tu odluku i dajem potporu i gradonačelniku i vladajućoj većini i svima nama koji smo u ovoj sali trenutno, i nadam se da će se ovim konačno riješiti ta problematika, da će doći do rješenja tog problema.

Isto tako se nadam da nitko neće dodatno politizirati tu situaciju kao što smo vidjeli u dnevnim tiskovinama gdje se pojedinci pozivaju na Domovinski rat, na branitelje kako bi zaštitili svoje privatne interese, a moj osobni stav je da time samo bacaju ljagu na sve poštene, kulturne branitelje, na ratne veterane koji su normalno nastavili u civilnom životu s daljnjim društvenim, političkim radom, i mislim da tu nema za to mjesta. Zato vas pozivam da ne nasjedate na nikakve makinacije i da ovu odluku izglasamo, nadam se da će biti jednoglasno, a da će stanovnici Žrnovnice dobiti natrag svoj klub i svoj stadion – kazao je Pauk.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime