Na poziv predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na obilježavanju 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, koja se održala podno Slavoluka pobjede u Parizu.

Zvonima pariške crkve Notre Dame i preletom zrakoplova koji je iza sebe ostavio boje francuske zastave započela je proslava stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata, koja je u Parizu okupila 85 šefova država, vlada i međunarodnih organizacija.

Francuski predsjednik Emmmanuel Macron stigao je po aveniji Champs-Elysees, zajedno sa svojim gostima, do Slavoluka pobjede gdje se održava središnja proslava. Nakon francuske Marseljeze, predsjednik Macron je obavio smotru počasnih postrojbi, a potom je zajedno s drugim čelnicima poslušao srednjoškolce koji su čitali izvatke iz svjedočanstava vojnika napisanih 11. studenoga 1918., na dan potpisanog primirja.

Predsjednik Macron održao je govor u kojem se prisjetio krvavog Prvog svjetskog rata i njegovih žrtava, naglasivši kako danas povijest prijeti da će se ponoviti, te da je odgovornost čelnika okupljenih u Parizu “prenijeti našoj djeci svijet o kojem su generacije sanjale”.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime