S ove izvanredne Biskupske sinode proizašao je krik siromaha za nadu Crkve. Potrebno je prakticirati Božju, a ne osobnu vjeru za koju su uvjereni da je bolja od drugih, pa se udaljavaju od njih i podižu zidove – istaknuo je papa Franjo u propovijedi na završnoj misi.

Papa je nazvao tu vrstu vjere licemjernom. Onom koja zaboravlja da se pravo štovanje Boga sastoji u ljubavi prema bližnjem. I u crkvenim krugovima se ismijavaju siromasi jer uznemiruju neke.

Papa je predložio da se molimo za milost kako bi svi kršćani, a posebno katolici mogli čuti krik nade Crkve, koja je na području Amazonije osakaćena.

Rekao je da se na amazonskom području podižu zidovi, bespravno prisvajaju dobra, otuđuju prava, preziru domaći običaji i zauzimaju tereni. Ljudi nisu ništa naučili od pogrešaka prošlosti, već nastavaljaju oduzimati drugima i ranjavati braću.

Prigodom izglasanja završnog dokumenta 26. listopada na temelju kojeg će nastojati još ove godine objaviti posinodalnu pobudnicu za smjernice pastoralne, kulturalne, ekološke i društvene djelatnosti na području Amazonije, potaknuo je svećenike na jači apostolski polet u toj pastoralnoj djelatnosti te najavio da će zadužiti posebno novo povjerenstvo da prouči mogućnosti povjeravanja službe đakonta i ženama.

Papa Franjo smatra da bi bilo dobro da mladi redovnici provedu godinu dana na područjima u kojima prevladajvaju druge vjeroispovijesti, a svećenici koji se spremaju za diplomatsku službu Svete Stolice umjesto da provode godinu u diplomatskim predstavništvima djeluju po biskupijama u inozemstvu. Papa smatra da je potrebno osnovati sjemenište i bogosloviju u kojoj će se odgajati urođenički svećenici, jer Zapad ima premalo svećeničkih kandidata.

Upozorio je takozvanu “katoličku elitu” kako je opasno usredotočiti pozornost na male stvari, a izgubiti iz vida bitne.

Zahvalio je Tajništvu Sinode na organizaciji, a medijima je preporučio neka, prenoseći završni dokument, svoju pozornost usredotoče na pastoralne, kulturne, ekološke i društvene dijagnoze te srž dokumenta, a ne toliko na disciplinska pitanja. Također je poručio da se ne pitaju tko je pobijedio, a tko izgubio jer su svi pobjednici.

Nakon mise, prije molitve Anđeo Gospodnji obratio se nazočnima i preporučio im da napuste ideološke močvare i krenu na pučinu gdje će im Duh Sveti otvoriti nove putove za naviještanje Evanđelja približavajući se kulturi različitih naroda.

Izrazio je i nadu da će Libanon, gdje je ponovno došlo do unutarnjih sukoba, ostati mjesto mirovnog suživota i poštivanja ljudskog dostojanstva i slobode.

– Posebnu misao upućujem dragim Libanoncima, ponajviše mladima, koji su posljednjih dana poslali svoj vapaj pred izazovima i socijalnim, moralnim i ekonomskim problemima zemlje – rekao je Papa.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime