Čini se kako ne može proći ni tjedan dana, a da ne čujemo neke loše vijesti o sanaciji Marjana. Posljednje informacije koje su se pojavile u javnosti ponovo potvrđuju da je sanacija marjanske šume zakašnjela te kako situacija nije nimalo dobra. Tim povodom reagirali su iz stranke Pametno gdje tvrde kako je Marjan godina zanemarivan i uništavan od strane SDP-a i Keruma, a sada su ga dokrajčili HDZ i Kerum.

Marjanskom šumom se već desetljećima nije upravljalo po pravilima struke, no ova aktualna vlast je ta koja je nastavljajući nebrigu ugrozila opstanak šume. O tome svjedoče činjenice da je razlog sušenja šume utvrđen 2016., zaključci o poduzimanju mjera u borbi protiv mediteranskog potkornjaka u travnju 2018., a s ozbiljnom sanacijom započelo se tek u veljači 2019. i to tek nakon tri uzastopna prosvjeda građana Splita – ističe gradski vijećnik stranke Pametno Nenad Uvodić. Upravo je on na zadnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća o Marjanu izračunao je da bi sa dva ugovora o sječi stabala stradalo oko 80 posto šume. Polazi od podatka da bor na Marjanu ima prosječno 0,3 kubika te da bi 15.000 kubika koliko sadrže oba ugovora iznosilo 45.000 stabala, što je daleko više od 20.000, odnosno trećine šume, koliko se u početku govorilo da će se posjeći.

Gradsko vijeće na tematskoj sjednici o Marjanu nije dalo zeleno svjetlo prijedlogu gradonačelnika Opare da se izvođaču odobri novi ugovor za sječu još 10.000 kubika zaraženih borovih stabala. Umjesto toga, vijećnici su usvojili Zaključak kako gradonačelnik mora za iduću tematsku sjednicu “predložiti odluke Gradskome vijeću kojima se osiguravaju sredstva za otklanjanje opasnosti od nastanka elementarne nepogode u Park šumi Marjan”.

Postavlja se pitanje i koliko uopće stabala ima na Marjanu, jer očito netko laže? Što gradonačelnik čeka, zašto ne provodi zaključke gradskog vijeća? – pita se gradski vijećnik stranke Pametno Branimir Urlić.

Gradonačelniče, prestanite trgovati Marjanom, pročelničkim mjestima u Banovini, radnim mjestima po gradskim firmama, sve ćete upropastiti. Dajte ostavku dok je vrijeme i riješite nas HDZ-a i Keruma, da spasimo barem nešto od ovog grada – poručili su za kraj iz stranke Pametno.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime