Gradsko vijeće je još u travnju 2018. donijelo zaključak kojim obvezuje gradonačelnika da putem nadležnih službi izvrši upis posebnog pravnog režima u zemljišne knjige za sve čestice unutar obuhvata Park šume Marjan.

– Pozivamo još jednom gradonačelnika da taj zaključak provede i time trajno zaustavi bilo kakve građevinske i mešetarske aspiracije prema Marjanu, poručuju iz stranke Pametno.

Evo što su poručili:

Gradska vijećnica stranke Pametno Kristina Vidan je još 3. listopada 2018. godine uputila pitanje gradonačelniku što je učinio na provođenju zaključka tematske sjednice o Park šumi Marjan iz travnja 2018. g. kojim ga je Gradsko vijeće zadužilo da u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje Park šumom Marjan pokrene cjelovitu katastarsku izmjeru i upis posebnog pravnog režima za sve čestice zemljišta unutar zaštićenog područja.

Na tematskoj sjednici o Marjanu u veljači 2019., a koja se nastavlja sutra, tražila je da se dnevni red nadopuni izvješćem gradonačelnika o izvršenju zaključaka tematske sjednice iz travnja 2018. g. što nažalost nije prihvaćeno. Gotova dva mjeseca nakon prekida, nastavlja se sjednica o Marjanu a da ništa po pitanju njegove trajne zaštite nije riješeno.

– Istina je da cjelovita katastarska izmjera ima svoju cijenu, istina je da ćemo prema važećem Zakonu o šumama jednom vjerojatno Park šumu Marjan morati predati u vlasništvo države, ali je i istina da smo mi gradski vijećnici predstavnici izabrani od građana da štitimo njihove interese jednoglasno odlučili da nam je zaštita Marjana kroz uređenje imovinsko-pravnih odnosa u katastarskim i sudskim knjigama važnija od konačnog vlasništva šume u budućnosti. Na kraju krajeva, učinak zaštite od gradnje i prenamjene se može trajno postići i jednostavnim upisom posebnog pravnog režima koji ne košta ništa osim truda djelatnika Grada i JU za upravljanje Park šumom Marjan, a njima je to i tako posao i obveza – poručila je Kristina Vidan splitskom gradonačelniku i zapitala: Zar će država odnijeti Marjan u Zagreb? Zar nismo svi mi građani iste države Hrvatske i zar u konačnici i državu i grad ne financiraju isti građani?

– Marjanskom šumom se već desetljećima nije upravljalo po pravilima struke, no ova vlast je ta koja je nastavljajući nebrigu ugrozila opstanak šume. O tome svjedoče činjenice da je razlog sušenja šume utvrđen 2016., zaključci o poduzimanju mjera u borbi protiv mediteranskog potkornjaka u travnju 2018., a s ozbiljnom sanacijom započelo se tek u veljači 2019. i to tek nakon tri uzastopna prosvjeda građana Splita. Dodatni radovi koje sada izvodimo po hitnom postupku koštat će nas preko 5 miljuna kuna su posljedica i cijena te zakašnjele reakcije. S obzirom na takav ishod ne znamo zašto gradonačelnik sad očekuje da mu vjerujemo na riječ da se na Marjanu neće graditi. Krajnji je trenutak da se formalno-pravno poduzme sve kako bi Park šuma Marjan bila trajno sačuvana za generacije koje dolaze – zaključio je gradski vijećnik Nenad Uvodić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime