OZELENJAVANJE SPLITA 3: “Naša želja je da se i asfaltne parkirališne površine obogate stablima”

"Odlučili smo posvetiti dužnu pažnju zelenim površinama u našem kotaru" - rekla je


Brojne studije pokazale su da parkovi imaju sposobnost povećanja fizičkog i mentalnog zdravlja onih koji žive u blizini i koriste ih. To se posebno odnosi na djecu i starije stanovništvo. Zelene površine također imaju i bitnu ulogu u oblikovanju gradskog prostora, a svojom funkcijom predstavljaju važan element u prostoru.


Povodom toga javnosti se putem Facebooka obratila Ivana ZelićRelata, predsjednica GK Split 3.

Evo što je napisala:

– Odlučili smo posvetiti dužnu pažnju zelenim površinama u našem kotaru, koje su ključne ne samo za zdravlje stanovnika već i za zdravlje prostora u kojem živimo.
Nažalost, u našem kotaru nemamo zelenih površina koliko bismo željeli, ali ćemo svaku moguću površinu nastojati ozeleniti.

Upravo iz tog razloga započeta je priprema terena i sadnja 70-ak stabala na samom rubu našeg kotara, odnosno na raskršću Vukovarske i Velebitske ulice.
Tako ćemo, godinama zanemarenu i zapuštenu površinu od gotovo 7000m² pretvoriti u zelenu oazu na vrhu Splita 3.

Za početak će se postaviti ležaljke i klupe uz stabla, a ostavit će se prostor da se kroz vrijeme park dopuni sadržajem, npr. teretanom na otvorenom i dječjim parkićem….
Bitno da prvo pozelenimo, uredimo i prodišemo!Također, uz naprijed navedeni projekt u tijeku je i još jedan projekt ozelenjavanja manje površine u Getaldićevoj ulici. Zapuštena makadamska površina uskoro će biti mali zeleni park sa stolovima i klupama za druženje i uživanje.

Naša želja je da se i asfaltne parkirališne površine obogate stablima pa su tu zelenu vizuru parkirališta arhitekti i sada uklopili u projekt za uređenje velikog parkirališta u Jeretovoj ulici.Razumijevanje ekoloških (očuvanje bioraznolikosti), ekonomskih (uvećana vrijednost nekretnina) i društvenih (zdravlje i rekreacija) koristi zelenih površina može dovesti do boljeg upravljanja takvim površinama i do povećanja kvalitete okoliša za sadašnje i buduće generacije.

Jačanje zelene infrastrukture smatramo izrazito bitnim i zahvaljujemo gradskoj upravi koja je imala razumijevanja za naše prijedloge ozelenjavanja i omogućila realizaciju istih – napisala je Zelić-Relata.

Moja reakcija na članak je...
Vau
30
Haha
1
Hagić
7
Hmmm
6
Plač
1
Grrr
4
Molim?
5

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime