Podijelite

Nakon drugog održanog radnog sastanka za pripremu sjednice Vlade RH koja će se održati u Splitu 4. svibnja uoči blagdana sv. Dujma, gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa suradnicima, ministar državne imovine Goran Marić i državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban dali su izjave za medije kojima su javnost izvijestili o preko pola milijarde kuna vrijednim gradskim projektima koji će biti izglasani na spomenutoj sjednici Vlade.

Gradonačelnik Krstulović Opara rekao je da je ovo drugi radni sastanak u tri mjeseca. Prvi je održan 16. siječnja kada smo utvrdili brojne zadatke koje smo u prethodnom razdoblju na razinama ministarstva i Grada razradili i danas praktički dovršili posao kojega će ministar, u svojstvu člana Vlade, predložiti da bude dio dnevnog reda sjednice Vlade koja nam se uskoro bliži i od koje puno očekujemo. Radi se o važnim projektima koji će pokrenuti zapušteni segment našeg grada. Ponavljao sam da Split mora iskoračiti i postati motor razvoja, ne samo Splita, nego Županije i cijelog hrvatskog juga.

Današnji sastanak pokazuje spremnost Vlade i ministra da aktiviraju resurse koji su godinama bili zapušteni – kazao je Opara.

Ministar Marić izrazio je zadovoljstvo što se danas u Splitu sastaje s gradonačelnikom i suradnicima.

– Danas smo imali završni sastanak pred sjednicu Vlade koja će se u Splitu dogoditi 4. svibnja i pripremili smo nekoliko projekata koji su od velike važnosti za grad Split. Ministarstvo državne imovine sve svoje aktivnosti usmjerava da to postane gospodarski impuls za razvoj svih jedinica lokalne samouprave, a time i cijele Hrvatske.

Područje bivše vojarne Dračevac dijelom će se dodijeliti Gradu Splitu, to je tehnološki park, a jedan dio Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Taj je projekt vrijedan oko 300 milijuna kuna.

Istodobno, pripremit će se odluka od dodjeli 1659 garažnih mjesta u Splitu. Vrijednost projekta je 104 milijuna kuna, što će prijeći u vlasništvo Grada Splita.

Pripremamo i odluku za dodjelu zemljišta veličine 200 tisuća kvadrata na padinama Mosora za izgradnju POS-ovih stanova i stanova za branitelje. Dodijelit ćemo i jednu česticu za dogradnju škole na Šinama. Hotel za samce u Vukovarskoj ulici prijeći će u vlasništvo Grada Splita.

Tih pet projekata ukupno je vrijedno više od pola milijarde kuna, a znamo koliko će oni rezultirati dodatnim investicijama. Tolika vrijednost projekata u Splitu se nije dogodila zadnjih 35-40 godina. Veseli me da prema Gradu Splitu, koji je dugo bio na rubu interesa, koji je bio i zapušten kada govorimo o odnosu države prema gradovima i općinama, sada Vlada i Ministarstvo državne imovine mijenjaju odnos prema svim jedinicama lokalne samouprave, a u ovom slučaju posebno prema gradu Splitu. Veselilo bi me da projekti zažive već početkom svibnja i da se krene u njihovu realizaciju. Naravno, tu je nekoliko manjih projekata. Razgovarali smo i o razrješenju problema Spaladium Arene koja nije u izravnom doticaju ovog Ministarstva, ali ćemo reagirati onoliko koliko je moguće u rješavanju toga problema – rekao je ministar Marić.

Nadovezao se gradonačelnik Krstulović Opara:

– Kao što znate, početkom ovog tjedna  posjetio nas je ministar Butković sa svojim suradnicima, a s kojim smo definirali veliki broj značajnih splitskih projekata za splitsku sjednicu Vlade. U ponedjeljak nam dolazi potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar. Ovo što smo danas čuli od ministra Marića je, zapravo, najslađi dio svih naših napora i svega onoga što radim. Prelazak pola milijarde kuna u portfelj Grada Splita značaj je iskorak na kojega građani itekako računaju – kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Na upit novinara o sudbini stanara hotela za samce u Vukovarskoj, gradonačelnik je pojasnio da će oni za sada ostati u objektu hotela, te će Grad s njima uspostaviti partnerski odnos.

Garažna mjesta na četiri adrese u gradu

Odgovarajući na upite novinara o garažnim mjestima, gradonačelnik je naveo kako se radi o pet lokacija koje su smještene na četiri adrese i to u Šimićevoj, Rendićevoj, Jobovoj i Boškovićevoj ulici. Što se tiče stanova za branitelje i stanove POS-a, gradonačelnik je novinarima istaknuo kako je u rujnu prošle godine održan sastanak s predstavnicima udruga branitelja, te ministarstva obrane, branitelje i državne imovine.

– Došli smo do ključnog trenutka kada nam Ministarstvo državne imovine izdvaja 200 tisuća metara kvadratnih površine na padinama Mosora, točnije u Korešnici. Resorne gradske službe poduzele su potrebne korake za donošenje sve potrebne planske dokumentacije  kako bi izgradnja tog velikog broja stanova krenula što prije – zaključio je gradonačelnik.

 

 Podijelite