Uskrs samo što nije, pa je vrijeme da se obojaju jaja ili pisanice (kako vam je draže). Tradicija je to, ne samo u Hrvata već diljem svijeta, prisutna već stoljećima. Doduše, preuzeta je iz poganskih običaja. Naime, bojana jaja pronađena su čak i u pretpovijesnim grobovima.
Jaje i izlazak pileta iz ljuske kao simbol rađanja novoga života, Isusova uskrsnuća i izlaska iz groba spominjao je još u 5. stoljeću sv. Augustin.
Osim što je jaje simbol novoga života, ono je zbog svojeg oblika jako pogodno za bojanje, a ljuska mu je dovoljno čvrsta. Iako se mogu koristiti jaja bilo koje ptice, najčešće se koriste kokošja.
Prije su se boje uglavnom dobivale na prirodne načine (iako se u posljednje vrijeme opet lagano vraća u modu), no u ovo moderno doba stvar je ipak pojednostavnjena pa se koriste umjetne jestive boje. Pitanje je samo što vam je draže!
Kako doći do prirodnih boja?
Svima je vjerojatno poznato da se crvena može dobiti iz crvenog luka ili kako se u Dalmaciji kaže kapule. No, manje je poznato da se za dobivanje te boje može koristiti i cikla ili pak crveni radić. Crna se može dobiti bojanjem bobicama duda ili bazge, smeđa se dobije od kore drveta, za žutu se koristi kurkuma, za plavu ljubičasti kupus,...
Naravno, jaje je potrebno najprije skuhati. Prije stavljanja u boju može ga se i išarati voskom. Nakon što se jaje oboji, vosak se skine, a ispod ostane boja jajeta. Popularno je i stavljanje pisanice u tkaninu (ili žensku čarapu) zajedno s nekom travkom ili listićem, tako da nakon bojenja ostane zanimljiv uzorak.
Nekada davno zaljubljeni su poklanjali pisanice jedni drugima, najčešće s motivima srca ili golubica, a često i sa porukama (npr. ovo se jaje za poljubac daje). U Dubrovniku su primjerice djevojke mladiću morale darovati tucet jaja, a budućoj svekrvi ispeći pletenicu od tijesta. Darivale su se pisanice i obitelji i prijateljima, a običaj koji je i danas prisutan je tucanje jaja. Pobjeđuje onaj čije jaje ostane neoštećeno.
Svaka zemlja ima svoje običaje
Normalno je da svaka zemlja ima neke svoje običaje, tako primjerice Amerikanci za Uskrs imaju tradiciju lova na pisanice. Roditelji navečer sakriju pisanice po vrtu, a djeca ih ujutro traže vjerujući da ih je ostavio uskrsni zec.
Zanimljivost je i da je priča oko Fabergeovih jaja vezana upravo za Uskrs. Tradicija je počela kada je ruski car Aleksandar III svojoj supruzi za Uskrs poklonio jedan takav primjerak. Carica je bila toliko oduševljena poklonom tako da se nastavilo s izradom jaja. Ruska zlatarska kuća Faberge proizvela ih je ukupno 65, a danas ih postoji još 57. Smatraju se remek djelima, izrađeni su od plemenitih metala te ukrašeni biserima, a većina ih je u vlasništvu kolekcionara.
I za kraj jedan savjet koji bi vam mogao dobro doći: Da jaja prilikom kuhanja ne bi popucala potrebno ih je izvaditi ranije iz frižidera da poprime sobnu temperaturu. Treba ih oprati i staviti u hladnu vodu u koju se prethodno doda malo soli. Treba ih kuhati malo duže na laganoj temperaturi. Lagano kuhanje i sol trebali bi spriječiti pucanje jajeta.