OVO MORATE VIDJETI 24 sata požara kod Segeta Gornjeg sažeto u 90 sekundi

[VIDEO] Na snimci se vidi aktivan požar u noći, njegovo smirivanje tijekom jutra i ponovno razbuktavanje u popodnevnim satima

Trećeg dana požara u trogirskom zaleđu situacija je bitno bolja. Iako se još jučer činilo da će se požar privesti kraju, jačanje maestrala u popodnevnim satima dovelo je do novog naglog širenja požara koji je potom ušao u drugu noć i treći dan.


Panoramska kamera JVP-a Split na Zvjezdanom selu Mosor zabilježila je sva 24-satna zbivanja kroz 90 sekundi timelapsea. Na snimci se vidi aktivan požar u noći, njegovo smirivanje tijekom jutra i ponovno razbuktavanje u popodnevnim satima.

Požar niskog raslinja i borove šume na lokaciji Seget Gornji, Tomaši bio je aktivan tijekom cijelog jučerašnjeg dana i širio se prema Labinu Dalmatinskom i Segetu Gornjem. Opožarena je velika površina koja je procijenjena na 1600 ha većinom trave, niskog raslinja, makije, niske bjelogorice, maslinika i nešto borove šume. U gašenju požara od domicilnih snaga iz Splitsko-dalmatinske županije i Državne intervencijske vatrogasne postrojbe Divulje angažirana su ukupno 123 vatrogasaca s 54 vatrogasna vozila. S područja drugih županija ukupno je angažirano 55 vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila i to: Državne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik, javne vatrogasne postrojbe Zadar, Benkovac, Knin, Vodice, Šibenik i DVD Rogoznica te dislokacija iz Ličko-senjske županije koja uključuje javne vatrogasne postrojbe: Gospić, Plitvička Jezera, Senj te DVD-ove Plitvička Jezera, Otočac i Brinje.

Ukupno je angažirano 178 vatrogasaca sa 64 vatrogasna vozila. Od vojnih snaga na požarištu tijekom dana bilo je angažirano 26 pripadnika PP NOS-a HV-a te tri zrakoplova Canadair, četiri zrakoplova Air Tractor i jedan helikopter Mi8MTV s uređajem za gašenje. Zbog gašenja požara bila je zatvarana za promet županijska cesta (ŽC 6091) između naselja Labina i Plano, a od 21:00 sat uključena su tri dalekovoda koja su bila isključena radi gašenja 110 kV (Trogir-Jelina) i dva 10 kV (Seget Gornji 1- Seget Gornji 2, Divulje-Labin). Tijekom noći na požarištu je bilo angažirano 106 vatrogasaca s 37 vatrogasnih vozila.

Od 06:05 sati radi pomoći u gašenju na požarištu su angažirana i dva zrakoplova Canadaira. Zbog trenutne povoljnije situacije na požarištu u 06:59 sati zatraženo je angažiranje 2 Air-tractora Fire Boss koji će zamijeniti Canadaire i dalje osiguravati saniranje požarišta iz zraka.


Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, situacija je na požarištu dobra: „Mirno je i nema izdimljavanja. Canadairi saniraju rubne dijelove požarišta, a tijekom noći napravili smo zamjenu vatrogasnih snaga. Sve su kuće obranjene, a vatrogasna vozila i dalje osiguravaju svaki objekt. I danas se nastavlja sa sanacijom požarišta“.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime