Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ovo morate probati! Priča o jednoj teglici koja skriva više nego što mislite

Ova jesen ima okus koji niste očekivali
SANDRA & DANE TAHIROVIĆ / Foto: Igor Jakšić, Zora Bila23. listopada 2025. 08:57
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Dragi svi,

Finilo je lito, jesen stiže, dunjo moja — mada to kod nas ne znači puno. Jeseni su kod nas mlada lita. Gledam moje Bačvice ima i dalje kupača — vječno bablje lito. Ali to je dobro. Sezona je bila duga i dobra, sad se polako okrećemo jesenskom rasporedu, makar je ona, kao što smo rekli, samo u kalendaru.

Ove godine su nas iznenadile pome. Rajčice, paradajz — rajsko voće. Omiljeno, mislim, svima. Kao što znate, pome su voće. O tome neću puno jer vjerujem da svi o tome već sve znate. Ali ove godine pome ne daju litu da ode. Sredina je listopada, a pazar pun poma — i to odličnih, vrhunskih poma. Pomu obično pamtimo po litu, plaži i pašteti, naravno. Ima nekih uparivanja hrane koja su neprikosnovena. Meni prvo na pamet padaju: bijela riba s gradela i blitva, srdela i maslinovo ulje, tuna i jagoda, i naravno — poma i pašteta.

Trinaesto prase voli čajnu paštetu i pomu, ali poštuje i one koji jedu jetrenu i kokošju. Ali za mene su čajna pašteta i poma — majka. Teški comfort food, kako se to danas moderno zove. Ovu odu o pomama završit ćemo s tim da su jako dobre za zdravlje. Zato pohitajte na pazar po zadnje ovogodišnje pome. Naravno, nećemo vam donijeti recept za šalšu jer znamo da to svi doma lijepo radite. Trinaesto prase vam donosi jednu kombinaciju u kojoj možete uživati i tijekom cijele zime.

Radi se o džemu od poma. Napravljen džem može dugo trajati, a odličan je prilog uz steakove i plavu ribu. Džemom od poma možete oduševiti i iznenadne goste — namazati ga na tostirani kruh uz dodatak slanog inćuna ili malo tvrdog sira. Uz čašu dobrog vina ti će vam se gosti rado vraćati.

Uz džem od poma, bilo da se radi o bruschetti ili o dodatku uz steak, poslužite čašu crvenog vina — naravno onog dobrog, jer život je prekratak da bismo pili loša vina. Napravite sve suprotno ako ne želite te goste opet u posjeti.

Prije samog recepta, u novoj sezoni naše kolumne ugostit ćemo neke poznate chefove koji će s vama podijeliti svoje omiljene recepte. Bit ćemo aktualni kao i do sada, a vi nas slobodno pitajte i pišite nam na info@zorabila.com.

Džem od poma

Namirnice:

  • 1400 g rajčice
  • 200 g ljubičastog luka
  • 200 g smeđeg šećera
  • 100 ml vinskog octa
  • 200 ml povrtnog temeljca
  • 1 čajna žličica mljevenog kima
  • ¼ čajne žličice cimeta
  • 1 ljuta paprika
  • 100 g đumbira

Na malo maslinovog ulja propirjajte ljubičasti luk, dodajte smeđi šećer te karamelizirajte. Zatim dodajte rajčicu (očišćenu od kože), đumbir, ljutu papričicu, kim, sol, papar i ocat. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Na kraju džem dovršite s čajnom žličicom cimeta.

Džem pakirajte u sterilizirane staklenke — i nema zime! Na samom kraju srdačno vas pozdravlja

Vaše Trinaesto prase.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
3
Haha
0
Nice
0
What?
3
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
3
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
3
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.