Odlukom lokalnog stožera civilne zaštite, svi mještani na području Vinice kod Varaždina – a u tom kraju živi nešto više od 3700 ljudi – moraju nositi maske i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Prvi je to takav slučaj u Hrvatskoj od početka epidemije.

Naime, s jedne svadbe u okolici Ivanca u viničkom su kraju 23 slučaja zaraze koronom, što ovo mjesto čini žarištem korone na području Varaždina. I jedini zaraženi na području Varaždina jučer također je bio na istoj svadbi. Kako pišu 24sata, tako se zarazio i svećenik u lokalnoj župi – nije bio na slavlju, ali je služio misu za mladence kada se vjerojatno i zarazio.

– Istina je, svi nose maske. Baš sam jutros primijetio da se svi pridržavaju uputa. Mislim da u puna dva sata koja sam vani proveo nisam vidio niti jednu jedinu osobu bez maske. Dobro je što su svi to ozbiljno shvatili. Ipak je valjda pola mjesta zaraženo – rekao je jučer poslijepodne mještanin Vinice.

Lokalni stožer civilne zaštite zbog toga je pozvao da se jave svi koji su bili su u neposrednom kontaktu sa svećenikom od 19.08. do 24.08., bilo da su primali pričest, obavljali savjetovanja, kućne posjete, pogrebe ili ispovijedi. Posebno se trebaju javiti svi koji su bili čitači, ministranti i aktivni sudionici na misi te oni koji su primili pričest.

Zbog svega su postrožene epidemiološke mjere na području Vinica za najmanje iduća dva tjedna, između ostalog obavezno je i nošenje maski na otvorenom, piše 24sata.

Osim obaveznog nošenja maski, na dva tjedna odgađaju se sve manifestacije, strogo se kontrolira rad trgovina, restorana i kafića, a zatvoreni su za posjete i izlaske starački domovi.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime