Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ovo je najopasniji način pripreme piletine, može uzrokovati trovanje!

Pazite koji uređaj koristite za pripremu
D.D. / Foto: Pixabay22. prosinca 2022. 23:28
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Piletina je jedno od omiljenih vrsta mesa upravo jer ju možemo pripremati na raznolike načine. No, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava da neki načini pripreme piletine mogu biti opasni po zdravlje i uzrokovati trovanje hranom.

CDC procjenjuje da je Salmonella uzrok najvećeg broja bolesti koje se prenose hranom. Piletina ponekad može biti kontaminirana ovom bakterijom, što je čini “glavnim izvorom ovih bolesti”, napominju. U prosječnoj trgovini mješovitom robom, oko 1 od svakih 25 pakiranja piletine je kontaminirano salmonelom, pokazalo je izvješće američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) iz 2018.

“Ako pojedete piletinu koja nije dovoljno kuhana, može doći do trovanja hrana. Možete se razboljeti i ako pojedete drugu hranu ili popijete piće koje je kontaminirano piletinom ili njenim sokovima”, objašnjava CDC.

Novo izvješće CDC-a osvrće se na to kako pripremanje različite vrste piletine doprinosi širenju bolesti koje se prenose hranom.

CDC upozorava na specifične proizvode od piletine

U izvješću iz prosinca CDC se posebno osvrnula na smrznute punjene pileće proizvode koji su više puta bili uključeni u epidemije salmonele.

Od 1998. dužnosnici su povezali punjene i pohane pileće proizvode s 14 različitih žarišta i oko 200 bolesti, navodi američko ministarstvo poljoprivrede.

Zašto su punjena i pohana piletina tako problematične? CDC navodi da su ovi proizvodi djelomično kuhani, ali izgledaju kao kuhani u potpunosti. Kelly Johnson-Arbor, medicinska toksikologinja i direktorica Nacionalnog centra za otrove, navodi za Best life da ovi proizvodi moraju biti u potpunosti kuhani da bi bili sigurni za jelo.

“Sirova piletina, uključujući smrznute punjene pileće proizvode (cordon bleu), mora se kuhati tako da unutarnja temperatura dosegne 70°C kako bi se ubile bakterije koje se prenose hranom kao što je salmonela”, kaže Johnson-Arbor, prenosi N1.

CDC dodaje da ako piletina nije kuhana na toj temperaturi, mogli biste se razboljeti ako je piletina kontaminirana.

Pazite koji uređaj koristite za pripremu

Smrznute pileće proizvode nije dobro pripremati u mikrovalnoj pećnici jer je upravo ta metoda pripreme piletine povijesno povezana s izbijanjima najvećih žarišta bolesti koje se prenose hranom, navodi CDC u novom izvješću.

“Korištenje mikrovalnih pećnica ne dovodi do ravnomjernog zagrijavanja smrznutih pilećih proizvoda, čak ni kada je piletina pokrivena ili ako se okreće tijekom procesa. Osim toga, mikrovalne pećnice koje imaju manju snagu (600 W) općenito ne zagrijavaju smrznute pileće proizvode dovoljno temeljito da ubiju salmonelu”, objašnjava Johnson-Arbor.

Ona dodaje da se to ne odnosi samo na mikrovalnu pećnicu. “Iako pećnice mogu pouzdano postići ovu temperaturu, mikrovalne pećnice, friteze i tosteri ne peku uvijek temeljito piletinu na potrebnoj temperaturi, a to povećava rizik od trovanja hranom.”

I CDC je to potvrdio: “Studije pokazuju da mikrovalne pećnice, friteze i tosteri nedosljedno zagrijavaju smrznutu punjenu piletinu ili smrznutu sirovu pohanu piletinu”, upozorili su.

No, mnogi se toga ne pridržavaju, a i CDC i Johnson-Arbor navode da je to jer mnogi ljudi ne čitaju upute za pripremu na pakiranju, prenosi N1.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
0
What?
1
Laž
1
Sad
1
Mad
2
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Lik od 42 godine u Splitu mortus pijan sjeo za volan. Vozačku nije imao, ali hašiš jest
4
min
Lik od 42 godine u Splitu mortus pijan sjeo za volan. Vozačku nije imao, ali hašiš jest
Marina Kaštela - od vizije do najbolje velike marine u 2025. godini
9
min
Marina Kaštela - od vizije do najbolje velike marine u 2025. godini
"Božićne radosti" Želimire Ganze oživjele tradiciju u Domu Zenta
17
min
"Božićne radosti" Želimire Ganze oživjele tradiciju u Domu Zenta
Splitski prevarant s tuđim dokumentima naručivao uređaje i potpisivao lažne ugovore
36
min
Splitski prevarant s tuđim dokumentima naručivao uređaje i potpisivao lažne ugovore
Vožnja završila u pritvoru: Mladići pali s amfetaminom na granici Vrgorca
47
min
Vožnja završila u pritvoru: Mladići pali s amfetaminom na granici Vrgorca
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.