Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ovo je jedino povrće koje je bolje smrznuto nego svježe

Kuhari složni
D.D. / Foto: Pixabay / ilustracija28. listopada 2025. 21:22
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Svaki kuhar ima jedno jelo koje uvijek oduševi društvo. U ovom slučaju, riječ je o jednostavnom receptu čiji je glavni sastojak – zamrznuti grašak. Autorica priče otkriva kako upravo taj recept, varijacija poznatog pesta od graška, redovito izaziva oduševljenje njezinih prijatelja. Još bolja vijest? Sastojci su obično već u smočnici ili zamrzivaču, što ga čini savršenim izborom za brzi obrok bez stresa.

Kako je grašak promijenio svijet zamrznute hrane

Zamrznuti grašak ima zanimljivu povijest. Još 1920-ih godina Clarence Birdseye, nadahnut tehnikama brzog zamrzavanja koje je vidio kod Inuita, razvio je tehnologiju kojom se povrće može brzo smrznuti, a da pritom zadrži okus i hranjive tvari. Grašak je bio među prvim povrćem koje je komercijalno zamrzavano – i time je zauvijek promijenio prehrambenu industriju. Od tada, ovaj sitni zeleni plod ostaje sinonim za praktičnost, svježinu i svestranost u kuhinji, piše Simply Recipes.

Što kažu kuharski stručnjaci?

Na pitanje postoji li povrće koje je bolje zamrznuto nego svježe, kuhari su jednoglasni – grašak pobjeđuje bez konkurencije.

Anthea, kuharica i autorica kuharica, ističe kako "omjer uloženog truda i rezultata nije u korist svježeg graška". "Zamrznuti grašak nije samo praktičniji, već svježi često zna imati neugodnu teksturu", dodaje ona.

Grace Bianco, poznata po blogu Tastefully Grace, slaže se: "Svježi grašak brzo gubi slatkoću i postaje brašnast ako se ne pojede odmah. Zamrznuti grašak, koji se blanšira i zamrzava na vrhuncu zrelosti, zadržava slatkast okus i savršenu teksturu. Uz to, dolazi već očišćen i spreman za uporabu – velika ušteda vremena!"

Michelle Williams iz Coffee and Champagne priznaje da je sa svježim graškom uvijek "utrka s vremenom". "Ako ga ne skuham odmah, već sutradan je mekan i izboran. Zamrznuti grašak, s druge strane, čeka savršeno očuvan dok ga ne poželim iskoristiti."

Kuhar Dan Pelosi, poznat na društvenim mrežama kao Grossy Pelosi, otkriva da mu je grašak uvijek pri ruci. "Dodajem ga u sve – posljednje dvije minute kuhanja tjestenine, u svježe kuhanu rižu, pa čak i u kupovno butter chicken jelo. Odlično se uklapa, a otapa se gotovo trenutno." Pelosi se, ironično, jedino odlučuje za svježi grašak kad priprema – pesto od graška.

Mali zeleni heroj svakodnevne kuhinje

Grašak, bilo u kremastom pestu, proljetnoj juhi ili jednostavno kao prilog, pokazuje kako skromna namirnica može imati velik utjecaj na svakodnevno kuhanje. Zahvaljujući tehnologiji zamrzavanja staroj više od stoljeća, danas uživamo u okusu svježeg graška tijekom cijele godine – bez obzira na sezonu, javlja Simply Recipes.

Zamrznuti grašak nije samo praktičan izbor – on je dokaz da ponekad najjednostavnije namirnice kriju najviše kulinarskih čarolija.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
5
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
5
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
5
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
5
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
5
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.