Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

OVO IMA SAMO U SRCU ZAGORE: Jeste li probali "Kijevski viski"? Jale nam je otkrio kako se radi!

DOMINIK TOMAŠEVIĆ / Foto: Dalmacija Danas3. studenoga 2020. 16:46
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Za vlastite potrebe, nas četvorica smo ispekli po jedan kotao. U Kijevu se ekipa iz Bajana skupila u svom zaseoku, i pravili smo su po jedan kotao domaće rakije za sebe, kako su nekada naši radili - kazuje nam Branko Bajan Jale iz Kijeva, umirovljeni radnik vranjičkog Salonita i Hrvatske pošte, te dragovoljac Domovinskog rata.

Uveo nas je je Jale u priču o pečenju rakije, koja je sada u tijeku u Dalmatinskoj zagori. Podsjeća nas Jale kako je pečenje šljivovice prije koji mjesec već završilo, a sada su se rođaci Bajani zajedno u svom kijevsko zaseoku uhvatili onoga što odlično znaju - pečenje rakije lozovače, koja se sada radi diljem Dalmatinske zagore.

3_rakija
GALERIJA
Kliknite za pregled

Kaže nam Jale, da su rakiju u ponedjeljak pekla četvorica Bajana, i traži da se im samo spomenemo nadimke.

No, dobro, uz njega, (Branka Bajana) Jalu, tu su još bili i Stipe, Đani i Mate.

Četvorica ispekla četiri kotla

Njih četvorica ispekli su četiri kotla, u samom srcu Kijeva. A svaki kotao "daje" 12 litara loze.

Sve je počelo jutarnjim druženjem uz zapaljenu vatru, na kojoj su se grijala, jedan po jedan, četiri kotla s rakijom.

– Pekli smo lozu  uz doručak, naše poznate uštipke i sir iz mišine, te dakako uz kavu i rakiju – kazuje nam Jale. Te dodaje kako je brzo uz posao stiglo i vrijeme ručka.

Za ručak se lešala janjetina, uz kapljicu crnoga vina - priča nam Jale. Te dodaje:

– Za mjesec dana radit ćemo dunjevaču, rakiju od dunje. Ona se prije nije radila u Kijevu, sada se i ovdje radi.

Zašto se ranije nije radila dunjevača? – pitamo Jalu. Hitro nam odgovara:

–  Zato jer su se prije radila polja, a nisu sadile voćke. No, iza Domovinskog rata smo počeli saditi voćke, i nema onoga tko nije posadio dunju, jabuku, krušku. Ja sam prošle godine radio i jabukovaču. Jabukovaču je malo tko radio, ali su zato svi radili šljivovicu, no, ona je, kako sam već rekao, već gotova za ovu godinu – precizno će Jale, te ističe:

–  Nemojte zaboraviti istaknuti kako se kotao rakije, bilo loze, bilo dunjevače, peče tri sata, pa sad računajte koliko je nama trebalo sati za četiri kotla loze – kazuje Jale. Možda dvanaest sati? - pitamo ga, glumeći matematičara...

Prvo "Bila loza", pa viski...

–  Da, da, tako je - veselo će Jale, te kaže kako se dunjevača radi s pripekom, ali to ne produžava vrijeme njene izrade.

Priču ipak zaključujemo s lozom koja se ispekla u Bajanima. Ispekle su se dvije vrste. Tradicionalna "Bila loza", koja izvana izgleda prozirna kao voda, te "Kijevski viski".

–  On se radi tako da se u njega stavi kora od šljive tako da rakija dobije, žutu, odnosno crvenkastu boju. Kad se rakija izlijeva, onda se dobije boje viskija. Mi je zovemo "Bajanova likarija", ili još bolje - "Kijevski viski", otkriva nam Jale za kraj i recept, o načinu na koji se radi ova autohtona vrsta domaćeg "viskija".

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ivošević: "Želimo sve napismeno, kad smo zadnji put vjerovali HDZ-ovcu i došlo je do Spaladium arene"
7
min
Ivošević: "Želimo sve napismeno, kad smo zadnji put vjerovali HDZ-ovcu i došlo je do Spaladium arene"
Ogromna zapljena droge u Sinju: Čovjek u hladnjaku držao četiri kilograma speeda
10
min
Ogromna zapljena droge u Sinju: Čovjek u hladnjaku držao četiri kilograma speeda
Maloljetnici napali dostavljača, ukrali mu skuter i hranu
23
min
Maloljetnici napali dostavljača, ukrali mu skuter i hranu
Muškarac izgorio u kući kod Zlatara. Požar je izazvala cigareta?
40
min
Muškarac izgorio u kući kod Zlatara. Požar je izazvala cigareta?
Štimac ljut nakon poraza: "Sudac je penalom nagradio momčad koja ništa nije napravila"
53
min
Štimac ljut nakon poraza: "Sudac je penalom nagradio momčad koja ništa nije napravila"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Mladi liječnik Abduladhim Suliman iz Libije došao raditi u Ploče. Pročitajte njegove prve impresije
    Mladi liječnik Abduladhim Suliman iz Libije došao raditi u Ploče. Pročitajte njegove prve impresije
    11. prosinca 2025. 21:36
  • Četvrtak na splitskoj Peškariji započeo je dolaskom nepozvanog gosta, mamio poglede svih okupljenih... A evo i današnje ponude...
    Četvrtak na splitskoj Peškariji započeo je dolaskom nepozvanog gosta, mamio poglede svih okupljenih... A evo i današnje ponude...
    11. prosinca 2025. 11:31
  • Jeste li ga osjetili? Potres ponovno pogodio dio Dalmacije: "Zaljuljali se stolovi i namještaj"
    Jeste li ga osjetili? Potres ponovno pogodio dio Dalmacije: "Zaljuljali se stolovi i namještaj"
    11. prosinca 2025. 14:38
  • 'Želim joj ugodno popodne s mojim mužem': Prošle godine priznali aferu koju je razotkrila njegova supruga, a sada se pripremaju za svadbu
    'Želim joj ugodno popodne s mojim mužem': Prošle godine priznali aferu koju je razotkrila njegova supruga, a sada se pripremaju za svadbu
    11. prosinca 2025. 10:53
  • Ako imate ovaj proizvod kod kuće, odmah ga bacite! Opasan je
    Ako imate ovaj proizvod kod kuće, odmah ga bacite! Opasan je
    11. prosinca 2025. 16:07
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.