Brojna istraživanja pokazala su da određene namirnice pridonose boljem zdravlju srca i krvožilnog sustava, dok je druge bolje izbjegavati. Isto savjetuje i kardiolog Long Cao, koji je za portal The Healthy otkrio koje namirnice nikad ne jede upravo zbog toga što su izuzetno nezdrave za zdravlje srca, piše Index.
Riječ je o smrznutoj, konzerviranoj i ultraprerađenoj hrani.
"Iako su to često isplative i brze opcije, ove namirnice biste trebali izbjegavati što je više moguće. Budući da imaju visok udio soli i konzervansa, mogu dovesti do povišenog krvnog tlaka, izazvati upalu u organizmu i čak uzrokovati debljanje ako se redovito konzumiraju. Osim toga, zbog manjka nutritivnih vrijednosti štete zdravlju srca i krvožilnog sustava", objašnjava Cao.
Usput napominje kako pretjerana konzumacija ove po njemu vrlo nezdrave hrane povećava rizik od srčanog udara, kao i drugih bolesti srca, od kojih neke mogu biti i smrtonosne, piše Index.