Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ove namirnice nipošto ne smiju u zamrzivač, a evo kako pravilno odmrznuti meso

Zamrzavati se ne smije voće i povrće koje sadrži većinom vodu poput lubenica, dinja i krastavaca
D.D. / Foto: Pixabay6. ožujka 2024. 23:58
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Nutricionistica Sandra Milošević otkrila je koje se namirnice ne smiju zamrzavati, koliko ostale trebaju stajati u zamrzivaču te zašto je blanširanje važno, piše Mondo.

Ovih je dana na tržnice ravno iz vrta stiglo rano povrće. U čemu je njegova prednost u odnosu na smrznuto, što ne bi trebalo zamrzavati, a što jesti bez termičke obrade te koliki je rok trajanja voća i povrća u zamrzivačima, za Jutarnji program RTS-a otkrila je nutricionistica Sandra.

“Ne smijete zamrzavati voće koje sadržava većinom vodu. Tu spadaju lubenica, dinja te povrće kao što su krastavci, tikvice i zelena salata. Ne bi se trebali zamrzavati jer se stvaraju kristali leda koji štete kvaliteti tih namirnica i time mijenjaju teksturu i ukus”, rekla je nutricionistica te potom otkrila što gubimo zamrzavanjem hrane.

“U industriji se provodi to brzo zamrzavanje, tako da se hranljiva vrijednost svih namirnica čuva. Prije svega se čuvaju prehrambena vlakna koja su nam neophodna i najvažnija, također, i minerali. Ono što se gubi, to su vitamini, poput vitamina C, dok se vitamini A i K manje gube jer su oni pri promjeni temperature stabilniji.”

Koliko se voće i povrće smiju držati u zamrzivaču?

Voće i povrće se smije čuvati u zamrzivaču od šest mjeseci do godinu dana, prenosi Net.hr.

Nutricionistica je otkrila koje termički neobrađeno voće i povrće ne treba jesti.

“Sada je popularno mišljenje da treba jesti sirovo povrće, ali treba istaknuti da se određeno povrće ne smije jesti sirovo. Tu spadaju: krumpir, kelj, prokulica, blitva, špinat, cvjetača i brokula. Oni se trebaju termički obraditi zato što sadrže određene strumogene tvari koje mogu poremetiti rad štitnjače. To baš naglašavamo osobama koje imaju poremećaj rada te žlijezde”, istaknula je.

Nutricionistica Sandra je rekla da je konzumacija zelenog lisnatog povrća zdrava.

Kako odmrznuti meso i ribu?

“Zeleno lisnato povrće sadrži cijeli spektar vitamina i minerala. Sadrži karotenoide poput luteina i zeaksantina. Štiti naše oči od pojačane svjetlosti i UV zračenja. Svakako je niskokalorično povrće i djeluje osvježavajuće. Preporučuje se jesti na topli dani jer ne opterećuju probavne organe”, rekla je stručnjakinja te su osvrnula na tikvice.

“Tikvice su zdravo povrće, ali sadrže određenu količinu netopivih vlakana. Ako ljudi imaju osjetljiv probavni sustav, mogu uzrokovati nadutost i plinove. Isključene su u slučaju sindroma iritabilnog crijeva i nekih bolesti bubrega”, istaknula je.

Nutricionistica je otkrila da hranu treba blanširati prije zamrzavanja. “Blanširanjem neutraliziramo enzime koji dovode do promjene mirisa, odnosno kvarenja hrane. Time sprječavamo promjenu okusa i mirisa, a ubijamo i neke bakterije.

Meso treba znati pravilno odmrznuti.

“Meso i riba pravilno se odmrzavaju tako da se ostave nekoliko sati u hladnjaku. Navečer ih izvadite i možete koristiti za pripremu jela tijekom dana”, otkrila je nutricionistica Sandra.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
6
Haha
2
Nice
2
What?
0
Laž
1
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Hrvatski navijači mogu planirati: Vatreni saznali kada i gdje igraju na Svjetskom prvenstvu
24
sek
Hrvatski navijači mogu planirati: Vatreni saznali kada i gdje igraju na Svjetskom prvenstvu
U Splitu se predstavlja knjiga Glagoljica prije Ćirila i Metoda autora Tomislava Beronića
22
min
U Splitu se predstavlja knjiga Glagoljica prije Ćirila i Metoda autora Tomislava Beronića
Peta ENTER konferencija uspješno zatvorena: nova energija i konkretni koraci za budućnost  obrazovanja
37
min
Peta ENTER konferencija uspješno zatvorena: nova energija i konkretni koraci za budućnost obrazovanja
Adventski šušur preplavio Split: Grad zablistao u blagdanskom ruhu, predivan je i pun ljudi
1
sat
Adventski šušur preplavio Split: Grad zablistao u blagdanskom ruhu, predivan je i pun ljudi
U Đardinu upaljena druga adventska svijeća uz glazbu i veliki odaziv građana
1
sat
U Đardinu upaljena druga adventska svijeća uz glazbu i veliki odaziv građana
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    5. prosinca 2025. 20:45
  • Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    6. prosinca 2025. 15:27
  • Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    6. prosinca 2025. 09:01
  • Bačić najavio: "Nijedna kuća građena nakon 2011. bez dozvola više neće biti legalna"
    Bačić najavio: "Nijedna kuća građena nakon 2011. bez dozvola više neće biti legalna"
    6. prosinca 2025. 13:43
  • Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    6. prosinca 2025. 07:54
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.