Dok maslinari u Istri prodaju više ulja nego lani, za one u Dalmaciji ovo je teška godina. Sušno ljeto i visoke temperature zadaju im velike probleme i ugrožavaju masline.

I prije početka berbe nezadovoljni su ovogodišnjim urodom pa bi cijene brendiranog maslinovog ulja, koje inače nije jeftino, mogle dodatno porasti, piše RTL.

Dalmatinske maslinike ove su godine poharale prirodne nepogode pa su maslinari sada na mukama.

“Kaštelanski zaljev ove godine je pogodila jaka tuča u početku ljeta i, osim toga, imamo velik napad svrdlaša. A što se tiče i bure i juga koji su bili u fazi cvatnje također je isto malo smanjilo isto jednu šansu za oprašivanje”, rekao je Ivan Vicenco Pensa, maslinar.

Plodova je zato upola manje pa mnogi od njih neće imati što brati.

U jednom masliniku s 2500 stabala maslina godišnje se u prosjeku ubere oko 11 tona maslina. No, ove će se godine ta brojka prepoloviti pa vlasnici kažu – bit ćemo sretni ukoliko uberemo i do pet tona.

Dobroj sezoni ne nadaju se ni u uljarama.

“Samo molimo da se ne ponovi 2012. kad je bio ubod onog nekakvog leptira gdje su doslovno sve masline polegle ispod stabala. Mislim da ova godina neće biti takva, neće biti baš ni puno bolja”, izjavila je Meri Škopljanac Gagić, direktorica uljare.

Sve to ipak ne bi trebalo utjecati na kvalitetu ulja.

“Kvaliteta maslinovog ulja će biti odlična i vrhunska tako da možemo očekivati ulja izvrsne kakvoće, izvrsnog okusa, pikantna”, rekao je Pensa.

Bez obzira na ovogodišnji smanjen urod do nestašice ulja neće doći jer ga još ima na zalihama od lani, piše RTL.

“Zbog smanjenog turizma, broja turista i smanjenog plasmana. I mislim da će biti možda veća cijena brendiranih ulja, ulja OPG-a i nekih većih tvrtki koji izlaze na tržište”, kazao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

Svi oni imaju svoje stalne kupce koji će sada za litru ulja morati izdvojiti nešto više novca.

“Ako je prosjek ulja po litri cijene oko 70 kuna može biti već, prema klasifikaciji, za litru 90, 100 pa čak i 150 kuna”, izjavio je Ljubenkov.

Cijenu litre ulja u konačnici će ipak određivati proizvođači, svatko za sebe, jer uređeno tržište i organizirani otkup maslina u zemlji još ne postoje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime