Projekt HLJK-a ‘Cijepljenje protiv gripe u ljekarnama’ startao je 2019. u 20 ljekarni u šest hrvatskih gradova – Zagrebu, Velikoj Gorici, Splitu, Rijeci, Bjelovaru i Osijeku. U tu svrhu angažirani su obiteljski liječnici te su provodili cijepljenje u određenim terminima. Na taj način cijepljeno je oko 400 građana. Ove sezone cijepljenje u vlastitom prostoru organizirat će više od 50 hrvatskih ljekarni.

‘Kada dođe cjepivo, planiramo organizirati cijepljenje u ljekarnama na području svih županija. Cijepljenje će provoditi epidemiolozi ili liječnici obiteljske medicine, a ljekarne će prethodno oglasiti termine. Očekujemo gužvu jer je interes za cjepivo ove godine velik’, kaže za tportal Ana Soldo, mag. pharm.

Građani su i prethodnih godina po pitanju epidemiološke situacije bili zahvalni na mogućnosti da se cijepe u ljekarni i tako zaobiđu liječničku ordinaciju u sezoni respiratornih bolesti.

‘Smatram ovaj projekt izrazito pozitivnom stvari. Na taj se način može povećati procijepljenost i smanjiti trošak zdravstvenog sustava’, naveo je jedan građanin na stranici Cijepljenje / vakcinacija na Facebooku.

‘Meni je ovo super jer imam tri klinca, njihov i svoj raspored te je vrlo teško uhvatiti sve nas na jednom mjestu za vrijeme normalnog radnog dana, plus to što bih s jednim izgubila pola dana kod pedijatra, s drugo dvoje kod jednog liječnika i ja sama kod drugog. Ovako smo svi četvero u jedno subotnje prijepodne obavili cijepljenje u nekoliko minuta i poslije otišli na kolače. Ispalo je kao piknik’, napisala je jedna zadovoljna građanka. Druga primjećuje da je ‘ovo kao i u Americi, samo još trebaju dati deset posto popusta na spizu ako se cijepite’.

Američki ljekarnici već desetljećima cijepe kupce ne samo u klasičnim ljekarnama, nego i u onima u sklopu velikih trgovina prehrambenim proizvodima. Sličan trend zahuktao se i u Europi, u kojoj, za razliku od SAD-a, više od dvije trećine građana može stići u ljekarnu za manje od pet minuta.‘Ljekarnici u Velikoj Britaniji među prvima su počeli provoditi cijepljenje u ljekarnama i već preko 15 godina cijepe više od polovice britanske populacije. Taj smjer su slijedili i kolege iz drugih zemalja članica, tako da u ovom trenutku imamo preko 15 zemalja koje su u nekoj formi i opsegu implementirale cijepljenje u ljekarnama’, kaže Soldo.

U Engleskoj i Irskoj do četvrtine ispitanika kazali su da se ne bi uopće cijepili da im ta mogućnost nije ponuđena u ljekarni. U Portugalu su ljekarnici započeli s cijepljenjem 2007., a već u sezoni 2009./2010. ljekarna je bila najpopularnije mjesto za cijepljenje, navodi Bilten HLJK-a. Čak 98 posto cijepljenih u ljekarni najavilo je da će isto učiniti i sljedeće godine.

‘Podaci iz Irske svjedoče da se broj isporučenih doza cjepiva protiv gripe od 2011., kada su ljekarnici počeli cijepiti, povećao za 48 posto, dok se broj isporučenih doza liječnicima opće prakse povećao za gotovo 23 posto – što pokazuje da je paralelno s cijepljenjem u ljekarnama javnost dodatno osviještena i da su stope procijepljenosti povećane’, naveo je Michał Byliniak, bivši predsjednik PGEU-a (The Pharmaceutical Group of the European Union), u časopisu The European Files.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime