Za Vruju, uvalu između Omiša i Brela, kažu da je bila divna, bajkovita i sve ono što se već veli za skrovite jadranske oaze – do nje, se, govori predaja, od magistrale spuštao strmi puteljak kroz šumu, iako joj se najčešće i najlakše dolazilo s morske strane. Do devedesetih, o Vruji se brinula Dalma, nekadašnji trgovački gigant iz Splita, a potom je, u privatizaciji, dospjela u ruke Stipe Latkovića, kojeg se može opisati kao splitskog poduzetnika, piše Index.hr.

Za priču o devastaciji Vruje bitno je da je Latković u neka doba počeo graditi. Prvo objekte uz more, niknuo je dolje cijeli Vruja Resort, iznajmljivalo ga se bogatijim gostima, a potom i takozvani protupožarni put. Bio je to jedinstveni graditeljski podvig: tek nakon što je počelo probijanje protupožarnoga puta, šumu je poharao golemi požar. Danas do Vruje vijuga široki put kroz nagorjele ostatke stabala. Hladu ni traga. Tek kip Gospe. A dolje? Latkovićev je resort, nekidan je bio sasvim pust. I zaključan, do plaže ćete doći ako imate volju preskakati ogradu.

I ova je uvala pod ključem, poput one u Marušićima.

O uzurpaciji Vruje pisani su tekstovi i snimani televizijski prilozi. Sve uzalud, Latkovićeve su građevine postojanije od klisurina. Evo što je o Vruji za Index.hr nedavno napisala građevinska inspekcija.

“Na vaš upit koji ste nam uputili vezano na tekst o devastaciji uvale Vruja između Omiša i Brela, obavještavamo vas kako slijedi: Građevinska inspekcija je u više navrata postupala za više izgrađenih građevina i to: u inspekcijskom postupku izgradnja lukobrana je doneseno rješenje o uklanjanju, drugostupanjsko rješenje je poništeno rješenjem Upravnog suda, te je u tijeku ponovni postupak. U inspekcijskom postupku izgradnje suterenske građevine, vodospreme i armirano-betonskog zida, dana 27. 6. 2017. godine je doneseno rješenje o uklanjanju. U inspekcijskom postupku izgradnje ceste – šumski protupožarni put i armirano-betonskih potpornih zidova u tijeku je donošenje rješenja. Investitor nije uklonio bespravne građevine, a prisilno uklanjanje će biti planirano i organizirano sukladno zakonskim procedurama unutar institucije Državnog inspektorata.”

Čitav članak i video zapis trenutnog stanja možete pročitati OVDJE.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime