Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ova ulja ne smiju se koristiti za prženje

Neka ulja se odlično ponašaju na visokim temperaturama i mogu se koristiti za prženje i pečenje, dok se ona s nižim točkama dimljenja više koriste samo kao preljevi
D.D. / Foto: Pixabay16. listopada 2024. 16:22
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Poznavanje različitih tipova ulja i njihovih svojstava ključno je za zdravu pripremu hrane. Odabirom pravog ulja prema točki dimljenja možete poboljšati okus jela i izbjeći stvaranje štetnih tvari tijekom kuhanja, piše net.hr.

1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima težak, karakterističan gorkast ukus koji ima note začina, voća ili trava, ovisno o vrsti maslina.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Točka dimljenja za ovo ulje je od 130 do 175 Celzijevih stupnjeva, što znači da nije pogodno za prženje i pečenje, već za salate.

Može se dodati u jogurt, a neki čak prave i sladoled s ovim uljem. U sladoled od vanilije dodaje se malo maslinovog ulja i trunčica morske soli.

2. Rafinirano maslinovo ulje izdvaja se na uređajima od nehrđajućeg čelika. Laganije je i mnogo blažeg ukusa u odnosu na djevičansko maslinovo ulje.

3. Sezamovo ulje ima specifičan okus i odlično je kao preljev za egzotična jela. Sezamovo ulje sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline.

4. Laneno ulje ima specifičan okus, koristi se u salatama i mora se čuvati u hladnjaku. Bogato je omega-3 masnim kiselinama i ne koristi se za kuhanje nego samo za preljeve.

5. Maslac ima točku dimljenja na 150 do 170 stupnjeva i zbog toga se dodaje jelu pri kraju kuhanja na nižim temperaturama. Najbolje je pržiti ga na laganoj vatri te dodati malo vode ili umake koji pomažu da ulje ne dostigne točku dimljenja. Kada se degradira, postaje štetno i mijenja okus jela.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
3
Nice
1
What?
1
Laž
2
Sad
0
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Nemanja iz Banje Luke je junak najvećeg hrvatskog kluba u BiH. Ovo je priča o Zrinjskom iz Mostara
2
sat
Nemanja iz Banje Luke je junak najvećeg hrvatskog kluba u BiH. Ovo je priča o Zrinjskom iz Mostara
Mali Advent velikog srca oživio Plokite i Pazarić. Pogledajte fotografije
3
sat
Mali Advent velikog srca oživio Plokite i Pazarić. Pogledajte fotografije
Rijeka je osigurala europsko proljeće
3
sat
Rijeka je osigurala europsko proljeće
ANKETA Podržavate li gradonačelnicu koja je uklonila HOS-ov mural?
3
sat
ANKETA Podržavate li gradonačelnicu koja je uklonila HOS-ov mural?
Što se događa? Nova Facebook pravila mogla bi uništiti promet medijima
3
sat
Što se događa? Nova Facebook pravila mogla bi uništiti promet medijima
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    18. prosinca 2025. 10:30
  • Novosti iz Jadrolinije: Uvodi se katamaranska linija do Ancone
    Novosti iz Jadrolinije: Uvodi se katamaranska linija do Ancone
    18. prosinca 2025. 12:46
  • Preminuo otac Marija Pašalića
    Preminuo otac Marija Pašalića
    18. prosinca 2025. 12:19
  • Sportski Splite, pokrij se ušima: Znate li koji je trofejni splitski sport krenuo iz gostione "Kosovo"?
    Sportski Splite, pokrij se ušima: Znate li koji je trofejni splitski sport krenuo iz gostione "Kosovo"?
    18. prosinca 2025. 02:17
  • U parku u dalmatinskom gradu pronađene grobnice iz rimskog doba. Pogledajte fotografije
    U parku u dalmatinskom gradu pronađene grobnice iz rimskog doba. Pogledajte fotografije
    18. prosinca 2025. 13:01
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.