Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Otvorili ste mlijeko, sir ili nareske? Evo kada ih stvarno trebate baciti

Nakon otvaranja mnoge namirnice imaju ograničen rok trajanja i mogu postati rizične za zdravlje ako se predugo čuvaju
D.D./Foto: Pixabay6. lipnja 2025. 18:40
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Hladnjak je glavni saveznik u očuvanju svježine namirnica, ali čak i u hladnim uvjetima hrana ne traje vječno. Nakon otvaranja mnoge namirnice imaju ograničen rok trajanja i mogu postati rizične za zdravlje ako se predugo čuvaju. U nastavku donosimo vodič za najčešće korištene osnovne namirnice u kućanstvu, prenosi Index.

1. Mlijeko, jogurt, kiselo vrhnje

Rok trajanja mlijeka, jogurta i kiselog vrhnja nakon otvaranja u pravilu je 5 do 7 dana ako ih držite u hladnjaku. Mlijeko je potrebno držati na najhladnijem dijelu hladnjaka, a ne na vratima gdje je temperatura nestabilnija. Ako mlijeko, jogurt ili vrhnje imaju neobičan miris ili im se pojave mjehurići, radije ih bacite.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

2. Jaja

Rok trajanja jaja u hladnjaku je do 3 tjedna. Ako niste sigurni jesu li jaja pokvarena, napravite test plutanja - jaje koje ispliva više nije sigurno za konzumaciju.

3. Sirevi

Tvrdi sirevi (poput goude ili cheddara) u hladnjaku mogu stajati do 3 tjedna nakon otvaranja, a meki sirevi (kao što su brie ili camembert) 5 do 7 dana nakon otvaranja. Sirne namaze potrebno je baciti između 1 i 2 tjedna nakon otvaranja.

4. Naresci

Razne salame i nareske potrebno je baciti 3 do 5 dana nakon otvaranja ako ih držite u hladnjaku. Držite ih u hermetički zatvorenoj posudi ili u originalnom pakiranju prekrivenom folijom.

5. Pečeno meso

Pečeno meso u hladnjaku možete čuvati 3 do 4 dana, nakon toga ga je potrebno baciti. Dodatni savjet - čuvajte ga u plitkim posudama s poklopcem da se brzo ohladi i spriječi razvoj bakterija.

6. Otvorena konzervirana hrana (grah, kukuruz, tunjevina)

Rok trajanja otvorene konzervirane hrane u hladnjaku je do 2 dana nakon otvaranja, ali potrebno je premjestiti sadržaj iz konzerve u staklenu ili plastičnu posudu. Konzervu nikada ne ostavljajte otvorenu u hladnjaku.

7. Maslac i margarin

Maslac u hladnjaku može stajati do 3 tjedna nakon otvaranja, a margarin do mjesec dana. Maslac se može i zamrznuti ako ne planirate koristiti sve u kratkom roku.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
0
What?
1
Laž
0
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
SPLITE, PROBUDI SE! Održana još jedna akcija čišćenja podmorja, bilo je tu svega
2
min
SPLITE, PROBUDI SE! Održana još jedna akcija čišćenja podmorja, bilo je tu svega
SDP traži ostavku ministrice Hrstić: "Zgroženi smo"
5
min
SDP traži ostavku ministrice Hrstić: "Zgroženi smo"
Sunce izmamilo Splićane na Rivu, štekati se polako pune
21
min
Sunce izmamilo Splićane na Rivu, štekati se polako pune
AI Navigatori: Europski Erasmus+ projekt koji gradi most između umjetne inteligencije i obrazovanja
23
min
AI Navigatori: Europski Erasmus+ projekt koji gradi most između umjetne inteligencije i obrazovanja
Instalirala aplikaciju po uputama prevaranata i ostala bez 8.000 eura!
38
min
Instalirala aplikaciju po uputama prevaranata i ostala bez 8.000 eura!
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    19. prosinca 2025. 17:12
  • Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    19. prosinca 2025. 22:07
  • Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    19. prosinca 2025. 13:14
  • Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    19. prosinca 2025. 21:56
  • "Zašto se oblačite kao teroristi Islamske države? Zašto HOS, a ne MUP? Ako ne znate što je bilo, bolje da nikad ne saznate"
    "Zašto se oblačite kao teroristi Islamske države? Zašto HOS, a ne MUP? Ako ne znate što je bilo, bolje da nikad ne saznate"
    19. prosinca 2025. 18:20
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.