U četvrtak navečer u Galeriji Muzeja grada Splita otvorena je multimedijalna izložba umjetnice Nives Čičin Šain pod nazivom “Svjetlopisi”.

Na svetu Luciju, zaštitnicu vida i navjestiteljicu Božićnoga svjetla, počela je izložba koja tematizira pojavnost svjetla. Posjetitelji će u izložbi sudjelovati prizivajući dobre želje i odbacujući ružne od kojih će, do zatvaranja izložbe, umjetnica napraviti posebnu skulpturu.

– Mogla bih reći da sam na ovome radila cijeli život jer je ovdje sabrano sve tehnički i kreativno što sam ikad u životu naučila. Radila sam sve ono za što sam smatrala da odražava svjetlo. Među ostalim sam se koristila poezijom Vesne Krmpotić. Nije ona pokojna jer ono najbolje što je imala je živo i nastavlja živjeti u nama. Sve ono što je ostavila će nadživjeti nju i silne generacije. Sretna sam i zadovoljna. Koristila sam jedan citat književnice Nade Topić koja je pisala za moj katalog. Postoji glazba koju je napravila Mejrema Reuter samo za ovu izložbu koja traje sat i 10 minuta. Ima toliko suradnika da je ovo jedan drugačiji projekt. Glazbenice su na otvaranju odsvirale i otpjevale Santa Luciju i na tome sam im jako zahvalna – kazala nam je umjetnica nakon otvorenja, a onda je poslala zanimljivu poruku budućim posjetiteljima izložbe.

Molim vas dođite i donesite poruke svjetla jer ako se želite riješiti nečega mračnog, postoje dva mjesta koja su predviđena gdje možete ostaviti takvu poruku. Iz svih tih poruka ću napraviti jednu potpuno novu figuru koja će tu biti izložena nakon Nove godine.

Ravnateljica muzeja Grada Splita, Branka Brekalo, imala je samo riječi hvale za viđeno.– Tijekom cijelog ovog božićnog razdoblja odvijat će se niz popratnih događaja unutar izložbe koje je Nives najavila. Ova izložba nije za sada gotova, ovdje ljudi mogu sudjelovati i dati svoj doprinos tako da ubacuju loše misli od sebe, a umjetnica će njih kasnije reciklirati i stvoriti novu vrijednost. Idemo sve loše izbaciti iz sebe i pustiti da nas svjetlo prožme, da budemo sretniji i zdraviji u sljedećoj godini.

Umirovljena splitska profesorica engleskog jezika i komparativne književnosti Ingrid Poljanić ocijenila je izložbu fantastično.

– Divim se svojoj prijateljici Nives jer ona svaki put pomiče granice i svaki put napravi nešto novo što odlikuje svakog pravog umjetnika. Svaka izložba je drugačija, a opet ima ono njeno obilježje. Uvijek joj tepam “Ti si, Nives, uvijek niveskinska“. Prepoznaš da je to ona, ali u novom izdanju. Oduševljena sam – komentirala je Poljanić za Dalmacija Danas.

Akademski slikar Neno Mikulić sličnog je stava:

– Ne želim preskočiti nijednu Niveskinu izložbu. Vrlo je neobičan umjetnika, a bilo što neobično u umjetnosti je dobrodošlo. Ona je stvorila novi svijet – bio je kratak Mikulić.

Svi koji niste bili na otvaranju, ne propustite pogledati ovu sjajnu multimedijalnu izložbu u Galeriji Muzeja Grada Splita.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime