Otvoren 57. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

Mjuziklom "Buratino" u izvedbi HNK iz Šibenika, u subotu je otvoren 57. Međunarodni dječji festival u Šibeniku koji će trajati do 1. srpnja

Na Ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske, zvukom fanfara i podizanjem festivalske zastave označen je početak vladavine djece, a Šibenik sljedećih 14 dana postaje dječja metropola. Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali šibenski gradonačelnik Željko Burić, Šibensko-kninski župan Goran Pauk, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Anamaria Kirinić, te tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, piše ŠibenikIN.


Tradicionalno, nakon festivalske himne, okupljenima se obratio gradonačelnik Željko Burić.

– Pozdravljam svu djecu grada Šibenika i svijeta.  Ovaj festival se tako sjedinio sa svojim gradom, traje kontinuirano 57 godina, a trajao je i u ratnim godinama kada smo svjedočili kulturocidu upravo ovdje, na trgu ispred katedrale sv. Jakova. Tada su poruke mira slala naša djeca, ona na kojima leži naša budućnost. Neka po 57. put sve šibenske kale i trgovi budu pod vlasti djece – poručio je šibenski gradonačelnik Burić.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/mdfsibenik/videos/691606601012331/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja ipak nije došla, ali je došao prvi gospodin Jakov Kitarović u pratnji djece. Okupljenima se obratila  izaslanica predsjednice Anamaria Kirinić koja je rekla da je Festival podsjeća na djetinjstvo.

– Velika mi je čast pozdraviti vas u ime naše predsjednice. Lani smo proslavili 950. obljetnicu od prvog spomena Šibenika, prvoga samorodnog grada, a ovaj festival je još jedna lijepa tradicija na početku ljeta. Grad ispune veseli dječji smijeh i igra, koji postaju sinonimom Šibenika. Za sve nas koji smo tu odrastali, Šibenik je najljepši u ovo doba, u dugim lipanjskim danima. Grad je pozornica i svaku dušu se nađe po nešto. Svatko dijete može pronaći svoj svijet – rekla je Kirinić, piše ŠibenikIN.


Buratino je  kazališni komad za djecu koji je igrao na festivalskoj pozornici prije sedam godina, a njegovu adaptaciju u smislu mjuzikla potpisuje dramaturginja Marijana Nola, redateljica Nina Kleflin te autor songova Neno Belan.
Za razliku od prošlih par otvorenja festivala, na kojima su većinu publike činili odrasli, ovaj put je omjer djece i odraslih bio podjednak.

Ono što je najvažnije, djeca su uživala, pratili su Buratinove zgode u dahu, a par puta se s Ljetne pozornice Šibenikom zaorio dječji smijeh. Šibenik u 14 dana očekuje preko 140 programa izvođača iz Hrvatske i svijeta. Ove godine u programu Festivala djeteta sudjeluje 12 inozemnih gostiju sa 50 predstava, a među zemljama koje će se predstaviti festivalskoj publici u Šibeniku su Rusija, Slovenija, Grčka, Velika Britanija, Španjolska, Makedonija te Singapur dok će dio programa biti održan u Drnišu gdje gostuju kazališta iz Latvije i Bosne i Hercegovine. Organizirano je se ukupno 37 radionica, a neke od njih održat će se na otocima Zlarinu i Prviću te u Betini i Ražinama, piše ŠibenikIN.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0