U Nerežišćima na otoku Braču danas je potpisana inicijativa za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu na način da isti u budućnosti regulira ostvarivanje prava na besplatan prijevoz u javnom prijevozu za djecu s teškoćama u razvoju sa prebivalištem na otoku koja zbog tjelesnih, senzoričkih, komunikacijskih, govorno-jezičnih ili intelektualnih teškoća trebaju dodatnu podršku za učenje i razvoj, kako bi ostvarili najbolji mogući razvojni ishod i socijalnu uključenost.

Ovo se odnosi i na darivatelje krvi s prebivalištem na otoku koji su krv darovali 36 (muškarci) ili 25 puta (žene).

Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, drži da je danas Brač ponovno pokazao zajedništvo .

– Bez obzira na osam jedinica lokalne samouprave i bez obzira na stranačku pripadnost, pokazali smo jedinstvo. Nakon Zelenog Brača (projekta edukacije o važnosti razvrstavanja otpada), projekta po pitanju zaštite od požara , na inicijativu Crvenog križa Brač i Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju ”Brački pupoljci, potpisali smo inicijativu za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu tako da isti u budućnosti regulira ostvarivanje prava na besplatan prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku kao i za darivatelje krvi s prebivalištem na otoku koji su krv darovali 36 (muškarci) ili 25 puta (žene) – komentirala je Marković za Dalmacija Danas nakon potpisivanja.

Pozivala je i sve ostale jedinice lokalne samouprave na otocima da se pridruže ovoj inicijativi.

– Cilj je izmijeniti sporan članak u Zakonu i tako pomoći roditeljima i djeci u njihovom svakodnevnom životu – zaključuje supetarska gradonačelnica.

Sličnog je stava i Siniša Marović, načelnik Općine Postira.

– Što se tiče povlastica za djecu s poteškoćama, treba napraviti sve da ovakav prijedlog prođe, zato i podržavam svim srcem ovu inicijativu, da se roditeljima olakša u tom materijalnom smislu, te da djeca s posebnim potrebama imaju barem približne uvjete i mogućnosti kao i djeca na kopnu. Kad je riječ o davanju povlastica darovateljima krvi, već imamo slične primjere u RH ( grad Rijeka), te je i to hvalevrijedna inicijativa.

I sam sam darivatelj krvi, i nitko od nas ne daruje krv radi nikakvih povlastica već da bi pomogli potrebitima, ali na ovaj način, vjerujem da bi prihvaćanje prijedloga bilo poticaj svim onima koji su neodlučni i koji nisu redoviti da se odluče na redovno darivanje krvi – kazao je Maroević za Dalmacija Danas.

Sve pohvale za realizaciju ove hvalevrijedne inicijative s Brača!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime