Uoči 24. obljetnice VRO Oluja, svečano je otkriven Spomenik Domovini na Dinari.  Na otvaranju su prisustvovali ministar obrane Damir Krstičević, župan Šibensko-kninski Goran Pauk, župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, Udruga veterana 7. gardijske brigade “PUMA”, planinarska udruga “Dinaridi”, HGSS na čelu s Josipom Granićem, gradonačelnik Knina Marko Jelić i načelnica Općine Kijevo Lidija Slavić, a među uzvanicima je bilo četvero djece poginulih branitelja.

– Naša ljepotica Dinara je u nedavnoj prošlosti bila okosnica i kičma pobjede u Domovinskom ratu. Moje mjesto, Kijevo, je jedno od brojnih mjesta koje je platilo visoku cijenu zbog svog nacionalnog ponosa i odanosti domovini. Zato mi je čast stajati ispred vas jer ovaj spomenik domovini u sebi nosi poruku domoljublja, žrtve, prkosa i ponosa – kazala je načelnica Kijeva, Lidija Slavić. Zahvalila je HGSS-u i udruzi Dinaridi na uloženom naporu u revitalizaciji Dinare kao prepoznate planinarske destinacije.

– Dinaridi su pokretač brojnih infrastrukturnih projekata u masivu Dinare. Izgradili su na desetke planinarskih skloništa, markirali stotine kilometara planinarskih staza, a sada grade feratu – osigurani planinarski put. Sve će to Dinaru uvrstiti u planinarsku kartu svijeta i svrstati među najveće planinarske atrakcije u Europi. Dinara je ostala očuvana sa svim svojim geomorfološkim obilježjima. S 1219 biljnih vrsta i podvrsta, 384 beskralješnjaka, 24 gmaza, 7 vodozemaca, 36 sisavaca i 176 ptica, stoga ne čudi da je još 2004. godine pokrenuta inicijativa za njenu zaštitu da bi jednom bila park prirode. Udahnite ovaj čisti zrak, osjetite sve mirise ove planine, pozivamo vas da doživite najzvjezdanije noći, najbistrija jutra, najispunjenije dane i najmirnije snove. Zahvaljujem se svim gardijskim brigadama, braniteljima i obiteljima poginulih i pokojnih branitelja na predivnom daru slobodne domovine – poručila je Lidija Slavić.

Okupljenima se obratio i ministar obrane Damir Krstičević:

– Drago mi je da smo se ovdje okupili, na veličanstvenoj Dinari, na mjestu odakle je krenulo oslobađanje RH u završnim operacijama hrvatske vojske. Krenuli smo 4. kolovoza u 5 sati prije točno 24 godine. Noć prije, sjećam se, imali smo sastanak s generalom Gotovinom i nakon toga sastanak na razini brigade. Vjerujte mi, nitko nije mogao zaspati od uzbuđenja sa snažnim motivom da konačno u duhu zajedništva i sloge oslobodimo Hrvatsku. Novija hrvatska povijest ima nekoliko važnih datuma, a najvažniji je svakako 5. kolovoza 1995. To smo napravili brzo, silovito, munjevito i u roku od 31 sat. Imali smo odlično uvježbanu i osposobljenu vojsku i policiju. Ta čast oslobađanja kraljevskog grada pripala je 4. i 7. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske. Imali smo znanje, sposobnost, logistiku i sve za pobjedu. Bez predanosti i sposobnosti ne bi bilo pobjede koja je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu – poručio je ministar obrane.

Na Dinaru su stigli i sudionici Puta Oluje – jedinstvenog pohoda kojim se, u spomen na akciju “Oluja”, kroz sedam dana obilaze  sva važna uporišta iz Domovinskog rata na Kamešnici i Dinari. Njihov put završava na sam Dan pobjede dolaskom na Kninsku tvrđavu.

– Prvi pohod bio je 2011., premda su pripreme počele 5-6 godina prije. Ranije ovaj pohod nije bio moguć zbog nedostatka infrastrukture i nesređene staze. Putevi su zarasli, nisu bili markirani, nije bilo skloništa, a bunari su bili onečišćeni. Problem su stvarale mine i devastirani kontejneri. Prionili smo čišćenju  od 2006. do 2008. i rodila se ideja za planinarski put od Voštana do Knina, preko Dinare i Kamešnice. Na čitavom putu savladava se oko 7500 metara visinske razlike, a putovanje traje sedam dana. Svi koji prođu put u cijelosti i pokažu fotografije s kota, dobivaju posebnu značku, koju do sada ima oko 300 ljudi – objašnjava pročelnik splitskog HGSS-a Darko Gavrić, inače, jedan od inicijatora ove ideje.

Dugogodišnji planinar i vodič ovogodišnjeg Puta Mate Protega kazao nam je da je ove godine na Dinaru poveo 53 planinara. Od početne točke u Voštanima do kninske tvrđave planinari će prijeći 150 kilometara.

U nastavku pogledajte fotogaleriju događaja: