Branko Kolarić, epidemiolog i član znanstvenog savjeta Vlade otkrio je detalje odluke o smanjivanju broja dana izolacije, piše Dnevnik.hr.

Posljednji detalji tog dokumenta se bruse. Uz taj dio o izolaciji oboljele osobe koja će se smanjiti s 14 na 10 dana, dokument će se odnositi i na prioritete za testiranja, a kroz koji dan bi svi trebali vidjeti što je to novo. Član Vladina savjeta, profesor i epidemiolog Branko Kolarić otkriva hoće li se na kraju ove skraćene izolacije oboljeli morati testirati?

– Izolacija će biti 10 dana, umjesto 14 i sada se osoba neće više morati testirati. Jedina skupina koja će se morati testirati su zdravstveni radnici i radnici zaposleni u domovima za starije. Bit će važno naravno da osoba nema simptome. Poslodavcima će se time poslati poruka. Sam rezultat tog testa nije kriterij za povratak na posao – kazao je Kolarić i objasnio razliku između samoizolacije i izolacije.

– U izolaciju ide osoba koja je zaražena, a u samoizolaciju osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom. Stavljaju se osobe u karantenu da ne bi razvile bolest i bile zarazne. Zaražena osoba i dva dana prije simptoma je zarazna za druge – kazao je.

Posljednjih dana zamjetno je porastao broj preminulih među oboljelima od COVID-19. Profesor objašnjava zašto je smrtnost veća u rujnu nego tijekom ljeta.

– Mi smo imali porast broja novozaraženih u kolovozu, nakon toga teže kliničke slike, pa porast broja smrtnih slučajeva. To je, dakle, posljedica tog broja povećanog broja zaraženih od kolovoza, posljedica tog ljetnog vala što smo sada imali – rekao je.Hipertenzija kao faktor

Otkrio je je li većina umrlih imala visok krvni tlak.

– Kronološka dob je najveći prediktor i rizik za teži ishod bolesti a debljina i hipertenzija su isto faktori. No, kad bi sve zbrojili onda bi ispalo da pola ljudi ima neki od faktora rizika za teži ishod bolesti – naglasio je.

Dosta dugo imamo troznamenkaste brojke oboljelih, a Kolarić otkriva znači li to da još nismo zauzdali onaj val koji su donijeli godišnji odmori?

– Taj val još traje. Ovaj tjedan se smanjuje broj i udio pozitivnih u testiranjima, no još uvijek je to visok broj zaraženih – kazao je.

Objasnio je i zašto nekada ide cijeli razred ide u samoizolaciju, a nekad ne, ako je jedno dijete zaraženo.

– Škole su zahtjevne za organizaciju i za djecu i za roditelje i za nastavnike. Znam da im je to zahtjevno. U karantenu idu djeca i učitelji koji su bili u bliskom kontaktu. Nekad se može dogoditi da ne mora cijeli razred ići u samoizolaciju, kada se utvrdi da nije bilo bliskog kontakta

Što se tiče škola kazao je da je bilo za očekivati da će veliki broj djece i škola ići u samoizolaciju.

– Pozivam učenike i nastavnike da budu strpljivi, jer se može dogoditi da dijete bude više puta u samoizolaciji zbog zaraženog učenika

Kolarić je odgovorio na pitanje spremaju li nam se strože mjere, ili možda kažnjavanje za nepoštivanje mjera.

– U Europi imamo povećani broj zaraze. Ukoliko bude potrebno i kod nas će se o tome razmišljati, ali to je stvar Stožera – kazao je i naveo da će se i u Hrvatskoj uvoditi brži testovi.

– Serološki testovi su brzi testovi, oni otkrivaju protutijela, govore nam da li smo preboljeli infekciju. Vjerujem da će se i ti testovi vrlo brzo naći na našem tržištu. Sigurno će nam biti korisni, jer se rezultati vrlo brzo dobiju, ne mora se u laboratorij nositi uzorak. To će biti antigenski testovi, nalik testovima za trudnice – zaključno je rekao.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime