Koronavirus je ušao na Kliniku za neurologiju KBC-a Sestre milosrdnice, zbog čega se otkazuju svi pregledi i kontrole, a primaju se samo hitni slučajevi. Indexu je ovu informaciju potvrdio ravnatelj Vinogradske prof. Mario Zovak koji nam je rekao da je korona na neurologiju ušla preko dvije pacijentice koje nisu međusobno povezane, a nijedna ne spada u kategoriju da je prilikom hospitalizacije morala donijeti negativan test na koronavirus.

Svi pacijenti koji su bili s njima u sobi su testirani i čekaju se nalazi, a zasad su došli nalazi testiranja za liječnicu i medicinsku sestru, kojima je potvrđeno da su pozitivne.

– Pacijentice nisu znale da su zaražene, tijekom boravka na odjelu kontaktirali su ih članovi obitelji i doznale su da su njihovi kontakti pozitivni. One međusobno nisu povezane, no sve su odmah rekle našim djelatnicima. Odmah smo testirali sve s kojima su bile u doticaju u bolnici i potvrđeno je da su te dvije pacijentice pozitivne, a pozitivna nam je i jedna liječnica te jedna medicinska sestra.

Sad su nam u tijeku epidemiološki izvidi. Jutros smo imali sastanak i s epidemiolozima iz Štampara te istražujemo sve kontakte i onda ćemo vidjeti koliko će ljudi morati u samoizolaciju, tako da zasad još ne mogu reći koliki je učinak ovoga jer ne znamo koliko će djelatnika morati u samoizolaciju. Odgađamo sve preglede koje možemo odgoditi, dakle sve koji nisu hitni slučajevi –  rekao je prof. Zovak.

Nisu morale donijeti test na koronu

Pitali smo ga jesu li te dvije pacijentice morale donijeti negativan test na koronu prilikom hospitalizacije.

– Nisu, ne spadaju u tu kategoriju. Samo Vinogradska ima 55.000 hospitalizacija godišnje i kad bismo zbrojili i s Rebrom koje ih ima 90.000, mi nemamo toliko kapaciteta da bismo sve testirali. Savjetničko tijelo Ministarstva zdravstva zasjeda jednom tjedno i donesene su mjere koje kategorije pacijenata trebaju biti testirane.

Samo određeni pacijenti moraju donijeti rezultate testa koji treba biti negativan, a to su svi oni koji dolaze na invazivne zahvate poput kolonoskopije, gastroskopije, oni koji idu u opću anesteziju, zatim oni koji su imunokompromitirani, a ove pacijentice nisu u tim kategorijama – rekao je prof. Zovak za Index.

Rekao nam je i kako je u cijelom KBC-u Sestre milosrdnice jučer bilo 9 pozitivnih djelatnika, među kojima su i liječnice i medicinske sestre, dok ih je 26 u samoizolaciji, no taj će se broj povećati s obzirom na pojavu virusa na Klinici za neurokirurgiju.

– Ovih 9 zaraženih djelatnika se nije zarazilo u bolnici, već na godišnjim odmorima i nisu ni došli na posao jer su prije povratka testirani tako da nije došlo do širenja zaraze unutar bolnice – rekao je prof. Zovak.

Zvali smo i Kliniku za neurologiju gdje su nam rekli da zasad otkazuju sve preglede i kontrole za danas i sutra te da će vidjeti što će biti kasnije.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime