“OSTANITE DOMA” HGSS planinare i izletnike upozorio na opasnost od lavina u planinama: Pozivamo na veliki oprez!

"Trenutno je zbog velikih količina snijega na našim planinama i jakog višednevnog djelovanja vjetra, rizik od lavina visok!" poručuju iz HGSS-a


HGSS Stanica Split u nedjelju je upozorila na zimske uvjete u svim planinama. Osim toga, zbog velikih akumuliranih količina snijega i ostalih parametara iznad 1500 metara visine, HGSS procjenjuje da je opasnost od lavina velika. To će posebno biti izraženo u drugom dijelu novoga tjedna kada stižu jako jugo i izraženo zatopljenje!


Njihovo upozorenje u nastavku pročitajte u cijelosti:

“Uzimajući u obzir trenutnu vremensku prognozu sa niskim temperaturama, jakim vjetrom, novim snijegom, ledom i mećavama u planini, pozivamo vas na veliki OPREZ. Savjetujemo vam da narednih dana se ne upuštate u nepotrebne rizike. Ovakvi uvjeti iziskuju iskustvo, znanje, razum i opremu za visoke planine (dereze, cepin, kaciga, naočale skijaške, visokogorsku toplu opremu i rezervne dodatne slojeve, energetsku hranu i topli napitak, a ne alkohol).

Orijentiranje u planini će biti dodatno otežano zbog slabe vidljivosti, vjetra, naoblake. Trenutno je zbog velikih količina snijega na našim planinama i jakog višednevnog djelovanja vjetra, rizik od lavina visok!

Sve strmine većeg nagiba od 30 stupnjeva i one ispod streha su visoko rizične, a pogotovo sjeverni i istočni obronci. Budite razumni i ostanite doma ovaj put”, poručuju iz HGSS-a.

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime