Na današnji dan prije 24 godine završena je oslobodilačka vojno-redarstvena akcija “Oluja” u kojoj su, nakon četiri godine okupacije, oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Oluja je, uz operaciju Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U ovoj operaciji, za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Tijek akcije

Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara. Najveći uspjeh u operaciji postignut je prijepodne 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (HV) oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.

U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu, osigurale je i krenule u premetačinu oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. Već 7. kolovoza hrvatski ministar obrane Gojko Šušak u 18 sati objavio je završetak akcije “Oluja” u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Operacijom “Oluja” hrvatske snage omogućile su Armiji Bosne i Hercegovine da razbije srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici.

Uz državni vrh pod vodstvom predsjednika Republike Franje Tuđmana operacijom je upravljao načelnik Glavnog stožera HV-a general Zvonimir Červenko. Zbornim područjima zahvaćenima akcijom zapovijedali su generali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Miljenko Crnjac, Luka Džanko i Mirko Norac, dok je specijalnu policiju vodio general Mladen Markač.Uoči napada, hrvatskim vojnicima izdana je stroga zapovijed o zaštiti civila i civilnih te osobito vjerskih (pravoslavnih) objekata, a u prvim satima napada predsjednik RH Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti u kojoj je pripadnike srpske paravojske pozvao da predaju oružje, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima. Svi oni koji nisu djelatno sudjelovali u pobuni, pozvani su da ostanu u Hrvatskoj kod svojih kuća jer su im na temelju Ustava i Ustavnog zakona o manjinama zajamčena sva građanska prava.

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata navodi da je u operaciji poginulo 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1.100 je ranjeno, a 15 ih je nestalo. Ističe i da su u razdoblju nakon završetka operacije zabilježena kriminalna djela osvete ili ubojstva iz koristoljublja nad pojedinim Srbima te paljenje napuštenih kuća hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Prema izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, tijekom i nakon operacije “Oluja” ubijeno je 667 civila.

Obilježavanje 24. obljetnice u Kninu

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO Oluja obilježit će se Na Trgu dr. Ante Starčevića i Kninskoj tvrđavi.

Danas je u Kninu u 6.30 sati budnicom Orkestra Hrvatske vojske ulicama grada Knina od vojarne 4. gardijske brigade Pauci prema mostu na rijeci Krki započela središnja svečanost. U 6.50 sati krenuo je mimohod motociklista i starodobnih vozila ulicama grada Knina.

Zatim će kod spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95” na Trgu Dr. Ante Starčevića u 8 sati visoki dužnosnici RH položiti zajednički vijenac, nakon čega će uslijediti polaganje vijenca 12 policijskih službenika – vježbenika i 12 kadeta Hrvatske vojske koji će položiti po jednu crvenu ružu na Spomenik pobjedi Oluja 95., a 24 hrvatska branitelja položit će po jednu svijeću na Spomenik pobjedi Oluja 95. Molitvu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodit će vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

Prigodni program na Kninskoj tvrđavi započet će u 9.43 sati, a zvonjavom Kninskih crkvenih zvona obilježit će se ulazak pripadnika Hrvatske vojske u grad Knin tijekom VRO Oluja. Zatim će uslijediti podizanje zastave Republike Hrvatske, a u čast 24. obljetnice VRO Oluja, ispalit će se 24 plotuna iz šest topničkih oružja Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske. U 10. sati započinje prigodni program akrobatske grupe “Krila Oluje” Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a po završetku programa na Kninskoj tvrđavi, predviđen je mimohod s Kninske tvrđave do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje će se u 12.00 sati održati sveta misa koju će predvoditi mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup.

Nakon mise, održat će se ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne na Trgu dr. Ante Starčevića u 12.45 sati, a u 13.05 sati posjetitelji će na parkiralištu ispred crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog zavjeta moći pozdraviti sudionike moto defilea “Od Branimira do Zvonimira” i biciklističkog maratona Zadar-Knin pod nazivom “Put vjetra put Oluje” te maratonaca Udruge HVIDR-a Šibenik i Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije.

Za građane je u nedjelju, 4. kolovoza, od 13 do 21 sat i ponedjeljak, 5. kolovoza 2019., od 8 do 19 sati na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora u Kninu izložen taktičko-tehnički zbor gdje posjetitelji mogu razgledati naoružanje i opremu Hrvatske vojske.


1 KOMENTAR

  1. Zašto lažete ? Kraj rata nije ni slućajno bio sa Olujom , nego su gardijske brigade produžile put B.L. To vala zna svaki Hrvat . Kad nisu radi Clintona osvojiti pola Bosne a , da bi sakrio taj sramni poraz svoje politike , Tuđman nakon 2 / DVA/ mjeseca , proglašava Oluju za kraj rata ! Valda ste toga svjesni .

Comments are closed.