Osam hrabrih žena koje boluju od limfedema stalo pred objektiv Roberta Pleška: Ne propustite vidjeti ovu impresivnu izložbu fotografija u Splitu

Cilj izložbe je primjerom osam hrabrih žena potaknuti i pružiti profesionalnu i ljudsku pomoć onima koji će se pronaći kroz njihovu borbu s limfedemom.  Otvaranje su posjetili brojna poznata imena

Ožujak je mjesec svjesnosti problema o limfedemu, a sinoć i u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ na splitskom Kampusu pred nekoliko desetaka okupljenih otvorena izložba fotografija „Limfa i ja – Što se krije pod mojom kožom?“.


Autor sjajnih i dojmljivih fotografija je Splićanin Robert Pleško, član Fotokluba Splita. Izložba će biti otvorena do 23. ožujka.

Ovu hvalevrijednu izložbu organizirali su članovi Odsjeka za fizioterapiju Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu u suradnji sa Hrvatskim društvom za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, Katedrom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta u Splitu te Udrugom Caspera.

S obzirom na to da se ne zna koliko osoba u Hrvatskoj boluje od limfedema, cilj izložbe je primjerom osam hrabrih žena potaknuti i pružiti profesionalnu i ljudsku pomoć onima koji će se pronaći kroz njihovu borbu s limfedemom.

Izložba predstavlja osam hrabrih žena koje se svakodnevno bore s limfedemom, koje su na Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Split ili u Talasoterapiji Crikvenica prošle terapiju za primarni ili sekundarni limfedema te su potom opskrbljene elastično-kompresivnom odjećom po individualnoj izradi. Nekoliko njih bilo je prisutno na otvaranju izložbe.

Osim fotografija, koje su oduševile posjetitelje otvaranje izložbe, u suradnji s Muzejom prekinutih veza izložena su „Dva grudnjaka“ koja dočaravaju oproštaj žene s dijelom njenoga tijela.


Važnost edukacije

Doc. dr. sc. Ana Poljičanin, specijalist fizijatar u KBC Splite te docent pri Odsjeku za fizioterapiju Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, začetnica je ideje ukazivanja na problem limfedema kao bolesti kroničnoga karaktera za koju nema lijeka.

Kako bi se problem nastanka limfedema na vrijeme pravovremenim prepoznavanjem spriječio, važna je edukacija o načinima zbrinjavanja limfedema te kvalitetnom i kompletnom terapijom limfedema uz nošenje kompresivne odjeće može se na vrijeme spriječiti nastanak kroničnog limfedema – rekla je dr. Ana Poljičanin za Dalmacija danas.– Limfedem nije stanje, limfedem je bolest za koju nema lijeka te kao takva zahtjeva timski rad različitih zdravstvenih struka – zaključila je dr. Poljičanin.

Donatori izložbe su Bauerfeind, Žaluzina, Obruč, Viator, Marasović, Vodovod
i odvodnja Cetinske krajine, Podologija i Fortuna Komers te ETAG-INVEST.

Moja reakcija na članak je...
Vau
14
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime