ORIGINALNE JASLICE U BRELIMA “Možda nisu najveće koje ste vidjeli, ali su vjerojatno najizvornije i najbliže prikazuju Kristovo rođenje”

Jaslice je drugu godinu izradio i osmislio umjetnik Ivan Perak koji je u službi orguljaša i voditelja dječjeg zbora, sve uz veliku pomoć Ivana Medića


Jučer je proslavljena Nedjelja je po Božiću, blagdan sv. Obitelji.


Niz proplanke snježnog Biokova ruše se refuli bure, zimska je “Arija”, posoljen je zrak… Suncem okupana Brela snivaju svoj zimski san. Ovoga puta povod posjete Brelima nije prekrasna priroda, niti netaknute plaže, ni turizam već impozantne jaslice koje se nalaze u župnoj crkvi sv. Stjepana.

Jaslice u Brelima nisu niti najglomaznije niti najveće, ali zasigurno jesu, tvrde mnogi, najizvornije, najprirodnije i najbliže onome što one u stvari prikazuju, Kristovo rođenje.

Skladnih prirodnih boja, prirodnih materijala i ukomponiranog prirodnog zelenila taknule su srca mnogih, i starih i mladih. Jaslice je drugu godinu izradio i osmislio umjetnik Ivan Perak koji je u službi orguljaša i voditelja dječjeg zbora, sve uz veliku pomoć Ivana Medića koji je u župnoj crkvi fabricijer i uvijek je spreman pomoći sve što treba.

Sam autor kaže da u ovom vremenu kičeraja, iskrivljene umjetnosti i umjetničkog vrednovanja jaslice ne doživljava kao umjetničko djelo i nekakvu umjetničku instalaciju, iako one u suštini to jesu, već komadićak sakralnosti i svetosti prikaza rođenja Gospodnjeg pred kime će ljudi zastati, moliti se i radovati se Spasiteljevu rođendanu…

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime