Saborska zastupnica Stranke s Imenom i Prezimenom Dalija Orešković reagirala je na današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića, poručivši kako insinuiraju da je došlo do ozbiljne zlouporabe vlasti od strane premijera i njegovih ministara, kao i do instrumentalizacije DORH-a.

Najavila je da će kao članica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije zatražiti odgovore na pitanja je li se odgađanjem uhićenja nakon primopredaje mita pokušala zaštititi politički moćnija osoba ili do uhićenja nije došlo kako se time ne bi smanjile šanse vladajuće stranke u nadolazećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Izjave predsjednika države Zorana Milanovića insinuiraju da je došlo do ozbiljne zlouporabe vlasti od strane premijera i njegovih ministara, kao i do instrumentalizacije DORH-a. Kao članica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, zatražit ću odgovore na pitanja je li se odgađanjem uhićenja nakon primopredaje mita pokušala zaštititi politički moćnija osoba ili do uhićenja nije došlo kako se time ne bi smanjile šanse vladajuće stranke u nadolazećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Vlast bi trebala biti podijeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu, a ne na nekoliko koruptivnih klanova koji se međusobno obračunavaju tek kada se ugrozi njihova podjela plijena. Ustavna je zadaća Hrvatskog sabora da nadzire rad Vlade i drugih nositelja javnih dužnosti odgovornih Hrvatskom saboru.

Tako iz javnih izjava predsjednika države proizlazi da je Vlada zloupotrijebila sustav, da je Vlada utjecala na rad DORH-a, to znači da je ugroženo redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti, jer vlast u tom slučaju više nije državna, već kriminalna.

Ovakve izjave predsjednika države ne mogu se tretirati kao uobičajena politička i verbalna prepucavanja s predsjednikom Vlade. Hrvatski građani imaju pravo znati mogu li se pouzdati u neovisno pravosuđe, djeluje li DORH u skladu sa svojom ustavnom zadaćom ili po političkom diktatu, a na Hrvatskom saboru je da odgovore na ova pitanja sazna.”

Na istu temu reagirao je i MOST-ov Miro Bulj.

“Predsjednik Milanović je iznio teške optužbe na račun premijera i ministra Božinovića kao i na račun DORH-a. Nalazimo se u najvećoj institucionalnoj krizi ikad o čemu svjedoče i izjave predsjednika o “kriminalnom curenju informacija iz DORH-a” kao i činjenica da o detaljima istrage čitamo u medijima.

Iz tog razloga kao član saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku zahtijevam hitnu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o zabrinjavajućem curenju informacija iz istrage!”  – poručio je saborski zastupnik iz Sinja.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime