Online lutkarska predstava Snjegović Poštar uljepšala Badnjak na Adventu u Splitu

Uveličala je Badnje jutro svim malim Splićanima, Splićankama i zaljubljenicima u lutkarske predstave


Predstava Snjegović Poštar, jedna od najtraženijih u adventskome programu Gradskog kazališta lutaka (GKL) u Splitu, prikazana je prvi puta uživo putem interneta i tako uveličala Badnje jutro svim malim Splićanima, Splićankama i zaljubljenicima u lutkarske predstave diljem Hrvatske. GKL je, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita i u sklopu Adventa u Splitu, odlučilo na ovaj način obradovati sve one koji, zbog izrazito velike potražnje, nisu u mogućnosti pogledati predstavu u kazalištu. Ova blagdanska priča ruske redateljice Ljudmile Fedorove bit će dostupna za gledanje na YouTube kanalu Gradskog kazališta lutaka sve do 1.1.2021. godine.


Tijekom predstave, hrabri Snjegović i male i velike podsjetio je da je Božić vrijeme čudesa. Dok obični snjegovići redovito miruju u obiteljskim dvorištima ili pred vrtićkim i školskim zgradama, ovaj Snjegović potpuno je drugačiji. Da bi ispunio najveću želju jednog dječaka i jedne djevojčice, pretvorio se u poštara i jurio, poput lavine, prema jedinom biću koje tu želju može ispuniti – Djedu Mrazu. No zadatak nije bio samo važan, nego i težak, i to zahvaljujući lukavoj Lisici i graktavoj Vrani. Kako se priča razvila, pogledajte sami!

Predstava Snjegović Poštar prva je suradnja Gradskog kazališta lutaka Split i ruske redateljice Ljudmile Fedorove, čije su predstave posljednjih godina podigle hrvatsko lutkarstvo na novu razinu, a domaćim profesionalnim lutkarskim kazalištima u kojima je radila donijele niz nagrada. Osim režije, za ovu predstavu Fedorova je ispisala i tekst o ljupkom i odvažnom Snjegoviću, Nježan, duhovit, razigran i prilagođen najmlađim gledateljima, tekst je poslužio kao savršen predložak likovno, glumački i animacijski raskošnoj lutkarskoj igri koju je Fedorova izgradila u suradnji s glumcima i autorskim timom. Lutke i scenografiju kreirala je njezina sunarodnjakinja Natalia Štirc, a glazbu je skladao Tomislav Pehar. Sve izvedbe u prosincu, kao i ovu koja je dio online programa splitskoga Adventa, igraju glumci Petra Vučković, Andrea Majica i Ivan Medić.

Osim Snjegovića Poštara, na Badnjak se u sklopu Adventa u Splitu mogao pogledati i online koncert sastava Music Forever, a vikend prije i koncert gudačkog kvarteta Spalato. U nadolazećem periodu očekuje nas još kulturnih poslastica. Jazz koncert Sare & Jappe u utorak, 29. prosinca, iz Gradskog kazališta lutaka od 20:00 sati također će se izvoditi uživo putem interneta, a sve poveznice na prijenose programa nalazit će se na Facebook stranici Turističke zajednice grada Splita. Uz to, Advent u Splitu i splitsko Hrvatsko narodno kazalište odlučili su nagraditi vjernu splitsku publiku besplatnim ulaznicama za dvije izvedbe predstave Laponija koje će se održati na velikoj sceni u utorak, 29. i srijedu 30. prosinca u 19 sati. S obzirom na nove epidemiološke mjere broj ulaznica za Laponiju je ograničen, a publika ih može preuzeti od 10 do 12 sati na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta Split, te sat vremena prije predstave.

Cjelokupan program ovogodišnjeg splitskoga Adventa pratite putem Facebook i Instagram profila Turističke zajednice grada Splita na kojemu se svakoga dana objavljuju najnovije informacije i zanimljivi nagradni natječaji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime