OKONČANA VIŠEGODIŠNJA AGONIJA Povijesna odluka: Grad Split preko svoje javne ustanove preuzima upravljanje Mosorovim igralištem

Odluka je donesena jednoglasno, a vijećnicom se zaorio pljesak

Možda je mnogima vijest sporedne važnosti, no ako pitate stanovnike Žrnovnice na istoku Splita, današnji dan je, bez preuveličavanja – povijesni!


Naime, stadionom Mosora u Žrnovnici od danas službeno upravlja splitska gradska Javna ustanova Športski objekti!

USKORO “AMENOVANJE” GRADSKOG VIJEĆA Terenima Mosora na Pricviću ubuduće upravlja JU Športski objekti?

Tako Hrvatski braniteljski dragovoljački nogometni klub Mosor – Sveti Jure (op.a. tako ga je u veljači ove godine imenovao predsjednik Vinko Barbarić, a do tada se zvao HNK Mosor), više neće biti isključivi korisnik vrijednog, ali zapuštenog sportskog kompleksa u Pricviću.

O Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove “Športski objekti” Split raspravljalo se na današnjoj sjednici splitskog Gradskog vijeća.

Predloženu točku vijećnicima je obrazložio pročelnik Mate Omazić.– Javna ustanova Športski objekti svoju djelatnost obnaša na športskim objektima koji su od posebnog značaja za razvoj splitskog športa i drugih pratećih nekretnina koje su u vlasništvu Grada Splita. To su športski centar Gripe, Osječka, Bazeni Poljud, Centar za streljačke sportove Stobreč, Športski centar Park mladeži, Teniski tereni Firule te teniski tereni pri Športsko-rekreacijskom centru Bačvice, Lazarica. Prijedlog je da se nadopuni točka 3, stavak 1, da se nadopuni s točkom 7, Bazen POŠK, Uvala Zenta 3, te točkom 8, stadion u Pricviću, odnosno Žrnovnici, HNK Mosor.

juso

Točka 7 odnosi se na bazen POŠK-a, kratko Grad Split i klub POŠK imaju ugovor, kojim se 2014. dalo na upravljanje bazen POŠK-u, temeljem ugovora i aneksa ugovora, klub POŠK se obvezao koristiti i održavati objekt, odnosno osigurati sportsku funkciju objekta. U posljednje vrijeme objekt nije adekvatno održavan te se nije na zadovoljavajući način s njim upravljalo. Plivači i korisnici su ostali bez mogućnosti korištenja bazena, čime je pričinjena velika šteta splitskom športu. Uvažavajući sve navedeno gradonačelnik grada Splita je 28. kolovoza 2020. raskinuo ugovor i aneks ugovora s klubom POŠK. Budući da se objekt nalazi u jako lošem stanju, da su nužna znatna kapitalna ulaganja da bi se osigurala kvalitetna sportska funkcija objekta, traže se izmjene i dopune odluke o upravljanju športskim objektima, kako je navedeno u odluci.

Pod točkom 8, radi se stadionu HNK Mosor u Žrnovnici, Grad je već tamo 2005. donio zaključak o pravu korištenja nogometnog stadiona HNK Mosor i postavljanju umjetne trave na pomoćno igralište HNK Mosor Žrnovnica, a 2007. odnosno 16. ožujka, odluku o upravljanju i korištenju HNK-a Mosor. U međuvremenu, moramo vratiti priču par godina unazad. HNK Mosor nije 2018. prijavio nastup seniorske momčadi u ligama te je u međuvremenu 2018. osnovan novi klub u Žrnovnici koji se zove NK Mosor Žrnovnica. Bilo je potrebe da se što više ljudi uključi u rad jer je bilo primjedbi iz samog mjesta i mjesnog odbora da je klub zatvoren za građane same Žrnovnice.

Temeljem toga je 2018. vijeće mjesnog odbora Žrnovnica na svojoj sjednici donijelo odluku, na zahtjev NK Mosor, tražilo da se svim udrugama sportskog karaktera s područja Žrnovnice ustupi, po njihovom zahtjevu na korištenje sadržaja stadiona. Mala digresija, u to vrijeme smo još vodili spor s HNK Mosor Žrnovnica o vlasništvu nad objektom. Prošle godine je Grad Split postao potpuni vlasnik tog objekta. Objekt je u lošem stanju, te u cilju optimizacije upravljanja i kvalitetnog održavanja objekta, predlaže se ovo što piše u izmjenama, odluka da Javna ustanova svoju djelatnost obnaša i na nogometnom stadionu nogometnog kluba u Žrnovnici. S obzirom na to da su Javnoj ustanovi već dati na upravljanje športski objekti koji su od posebnog značaja, te da su zaposlene stručne osobe, stava smo da bi se donošenjem odluke stekli uvjeti za kvalitetno održavanje, što bi imalo za posljedicu funkcionalnije i sigurnije korištenje navedenih objekata.

Tomislav Prljević (HDZ) rekao je da mi sada moramo ulagati u ono što je već prethodno ulagano.

Tomislav Prljević

– Zbog problema prošlih struktura došli smo sada do problema. Neprestano nam se ponavlja ovaj problem. Našim nekretninama neozbiljno i nekvalitetno upravljamo. Nadam se da do toga neće više dolaziti – kazao je.

Tonći Blažević (HSLS), stanovnik Žrnovnice koji se godinama zalagao za rješavanje ovog velikog problema, javio se za riječ u raspravi.

Tonći Blažević

– Mi donosimo dobre propise, pa ih kasnije ne provodimo kako treba. Tako je i s ovim problemom. Ovdje danas najviše pate naša djeca, slično je i u Žrnovnici. Škola je u Žrnovnici 100 metara udaljena od tih športskih terena. Mi smo ovdje radi naše djece i naših građana. Nikoga se od nigdje ne tjera, nego mi dajemo šansu svima da koristi terene, jer to su tereni svih nas, svih građana koji su porezni obveznici – rekao je.

Joško Markić (SDP) je kazao da su tereni zapušteni, te da su oni groza za sigurnost i zdravlje građana.

Joško Markić

– Najveći nam je interes poticati mladež da se druže i bave sportom – nadodao je.

Sani Mardešić (Pametno) je rekao ovo na temu:

– Svim našim sugrađanima trebamo osigurati jednak standard. Imamo još problema i pitanja, a osobito se to odnosi na športske terene u gradu Splitu. Djeca ovdje trebaju profitirati, a mislim da ovdje to nije primjer. Javna ustanova koja je zadužena za ove športske objekte ne radi kvalitetan posao. Ne radi dobro investicijski, u Splitu nedostaje športskih terena. Fali nam teniskih terena, razmišlja se o toj temi, ali to još nije ni blizu realizacije. Split ima ogromnu sportsku povijest i zbog uhljebljivanja u ovoj javnoj stanovi sada pati i pada ovaj povijesni sportski grad potpuno u drugi plan – rekao je prozvavši Javni ustanovu Športski objekti Split.

Prijedlog je jednoglasno usvojen. Vijećnici su zapljeskali ovom odlukom, a gradonačelnik Andro Krstulović Opara je čestitao svim vijećnicima na donošenju ove Odluke.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime