Na zanimljivu situaciju na splitskoj Prvoj vidilici, ali i na cijeloj šetnici do povijesne crkve sv. Nikole na Marjanu, ukazao nam je naš čitatelj.

On je pronašao nekoliko fotografija spomenutog područja koje su snimljene prije 30 do 40 godina. S istih tih pozicija snimio je svoje fotografije. Već na prvu se vidi golema razlika u otvorenosti pogleda s vidilice i šetnice prema splitskoj gradskoj jezgri i Splitu općenito. Grmlje, čempresi, borovi, agave i ostali biljni pokrov dobrim su dijelom zaklonili pogled.

Dok će netko reći da je dobro što se Marjan “zeleni”, ima i onih koji smatraju da bi vidilicu i šetnicu trebalo barem djelomično očistiti raslinja, kako bi pogled ponovno bio jasniji.

U svojoj novoj anketi pitamo vas, koja vam je “opcija” draža.

Grubšić: Prioritet su bolesna stabla

Ravnatelj Javne ustanove Park šuma Marjan, Damir Grubšić, kaže nam da se oko ovoga pitanja ravna programom gospodarenja.
-Program definira jesu li to čestice u okviru gospodarske jedinice, kako se i što gospodari. Držim se onoga što struka kaže. Razmišljanja o Marjanu su uvijek različita. Rekao bih da su neke stvari stvar ukusa i viđenja ljudi kako vide Marjan – kazao nam je Grubšić.

Ravnatelja smo upitali planiraju li se u 2019. zahvati uklanjanja granja i nekih stabala oko šetnice.

– Što se tiče Javne ustanove, nije tajna da smo potkapacitirani. Radimo po prioritetima, a to sada stabla koja su zaražena. Želimo izbjeći bilo kakve havarije na Marjanu i to je najvažnije.

Ipak, sigurno je da ćemo se u okviru šumskogospodarskih aktivnosti baviti i time, ali u okviru onoga što nam kaže plan gospodarenja – jasan je Grubšić.

Marinić: Bitna je komunikacija s građanima

Za mišljenje smo upitali i Srđana Marinića, predsjednika udruge Društvo Marjan. On je stava da se neka stabla koja izrazito smetaju pogledu mogu ukloniti.

– Ipak, nakon uklanjanja stabala potrebno je odmah posaditi nova. Onda nitko neće prigovoriti da se pilaju zdrava stabla. Ne mislim da bi tu trebalo biti ikakvih problema, samo bi nadležni trebali iskomunicirati prema javnosti. Primjerice, ako će se uklanjati nekoliko čempresa, treba naglasiti da će se tu posaditi nova ista ili druga stabla – kazao nam je kratko Marinić i dodao da je veći problem što na Prvoj vidilici već godinama postoje tri suha čempresa.

– Pojela ih je bolest u potpunosti i to stoji. Nema razloga da se takva stabla ne uklone – zaključuje Marinić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime