Sve je bliža sezona gripe. Ljekarnici i liječnici ne sjećaju se da je interes za cijepljenjem bio tako velik. Hrvatski zavod za javno zdravstvo već je preuzeo 220.000 doza cjepiva.

Telefoni u ljekarnama ne prestaju zvoniti, i to zbog cjepiva. ”Primjećujemo da je ove godine više mlađa populacija zainteresirana”, otkrio je  za Dnevnik.hr mag. pharm. Goran Perković, specijalist kliničke farmacije.

Prvih 50.000 doza u ljekarnama već je ”planulo”.

”Sredinom sljedećeg tjedna očekujemo nove količine. Otprilike isto između 50 i 60.000. I nadamo se da će u 12. mjesecu stići još neke količine. Proizvođači kažu da su naručili još 10 ili 20.000, ali još nemamo potvrđeno sigurno hoće li ta cjepiva stići u Hrvatsku”, kaže Ana Soldo, predsjednica Ljekarničke komore.

Recept od obiteljskog liječnika

Riječ je o četverovalentnom cjepivu. ”Ako pacijent dođe u kontakt s virusom koji sadrži upravo te antigene koji su sadržani u cjepivu, trebao bi biti zaštićen”, objašnjava Goran Perković.

Cijena je oko 96 kuna. Tko ga zaželi kupiti, treba zatražiti recept od liječnika. ”I onda s privatnim receptom otići u ljekarnu. Ono što je dobro za pacijente je da je HALMED prihvatio i ljekarne prihvaćaju elektroničke recepte, tako da ne moraju ići u ordinaciju”, istaknula je Ana Soldo.Pomažu li maske?

I Zavod za javno zdravstvo je za ovu godinu ukupno osigurao 590.000 doza cjepiva, a njih 220.000 je već preuzeo. U ambulante bi trebale stići za desetak dana.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime