OGLASIO SE SPLITSKI HSLS “Nadamo se da će virus transparentnosti zaraziti cijelu javnu upravu u Hrvatskoj”

Kažu da građani moraju imati uvid u to kako političari troše novac poreznih obveznika

Tonći Blažević

Iz splitskoj HSLS-a oglasili su se o transparentnosti, točnije o tome na koji način se troši proračunski novac. Osvrnuli su se na činjenicu Grad Split kreće s uvođenjem novog online projekta koji ima za cilj potpunu transparentnost najvažnijeg gradskog dokumenta – proračuna Grada Splita.


“Prije samo 20 dana Državna revizija je zatekla višestruke nepravilnosti u gradskim financijama. Nismo tada dobili očitovanje vodeće osobe Splita glede nereda u gradskim računima”, kažu na početku priopćenja na svojoj Facebook stranici.

Kažu i da je jučer učinjen velik korak na dugom putu prema “čistim računima” te da se čini  da će i Grad Split, nakon Bjelovara i Omišlja, uskoro postati najveći grad u državi koji je uveo transparentnost. Projekt kojim se do najsitnijih detalja mogu pratiti tokovi gradskog novca, novca poreznih obveznika.

POVEZANI SADRŽAJ:

TRANSPARENTNIJI PRORAČUN Bit će moguć uvid u gradske financije i transakcije

Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti.


Valja podsjetiti da je prije dvije godine bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, zajedno sa svojim kolegom Tonćem Blaževićem predstavio aplikaciju transparentnosti u Splitu, a Gradonačelnik je tada tu aplikaciju nazvao samo “dobrim PR-om HSLS-ovaca”.

Tonći Blažević podsjeća i da je upravo nedavno odbijanje tog HSLS-ovog amandmana transparentnosti (kao i odbijanje smanjenja prireza, projekta uređenja Turske kule te odbijanje suradnje u vođenju grada) između ostalog, presudilo izlasku HSLS-a iz vladajuće većine u Gradskom vijeću.Blaževićev stranački kolega dr. Zdeslav Benzon smatra, kako se upravo Gradonačelnik dobrim dijelom bavi PR –om, a projekti mu sporo idu (Žnjan) ili su potpuno pogrešnih postavki kao privremeni kolodvor. No, kad nešto valja, treba pohvaliti:

“Zato je pošteno i čestitati na spremnosti gradske vlasti da se transparentnost uvede u naš Grad. Šteta je što to nije učinjeno odmah, na početku mandata, možda su neke stvari mogle i spriječiti… Svakako, nadamo se da će ovaj virus transparentnosti iz bjelovarskog žarišta zaraziti cijelu javnu upravu u Hrvatskoj te da će Split zaista postati transparentan grad i to najkasnije do kraja ovog mandata”, poručio je Benzon.

Upravo je to i cilj novog nacionalnog vodstva HSLS-a, uvesti transparentnost u zakon i time prisiliti sve načelnike, gradonačelnike i župane u Republici Hrvatskoj na polaganje računa građanima.

“Građani moraju imati uvid u to kako političari troše novac poreznih obveznika, jer je to zapravo njihov novac, samo povjeren političarima na upravljanje. I dok neki lokalni šerifi zamračuju svoje račune, oni koji vode poštenu i transparentnu politiku, oni nemaju što kriti od svojih građana. Baš je zato transparetnost prvi konkretni i preventivni korak u borbi protiv korupcije i nadamo se da će ona uskoro postati standard u cijeloj zemlji. Hrvatska se voli transparetnošću”, zaključio je tajnik splitskog HSLS-a, Hrvoje Bašić.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime