Nakon probijanja nekoliko rokova tijekom same istrage, na zagrebački Županijski sud jutros je stigla najiščekivanija optužnica, ona za slučaj Agrokor. Među 15 optuženih su i bivši čelnik koncerna Ivica Todorić te njegovi sinovi Ante i Ivan.

Optužnicu je za RTL Danas komentirao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

Optužnicu još ne mogu komentirati jer je kao takvu nisam vidio. Iz priopćenja Državnog odvjetništva vidljivo je do obuhvaća vremensko razdoblje i okrviljenike koji su bili obuhvaćeni i u rješenju o provođenju istrage. Dakle, 15 okrivljenika i vremensko razdoblje od 2006. do 10. travnja 2017. kada je u Agrokor ušla prinudna uprava. Sigurno ćemo pisati odgovor na optužnicu i koristiti sve pravne mogućnosti za njeno pobijanje jer smatramo da je tijekom istrage koje je provodilo Državno odvjetništvo počinjen niz nezakonitosti, a tu prije svega mislim da činjenicu koja je javnosti već poznata, da je vještačenje povjereno jednom stranom trgovačkom društvu, navodno s obrazloženjem da sva trgovačka društva koja bi to mogla napraviti u Hrvatskoj ili institucije, da bi bile u sukobu interesa, a upravo je ovo trgovačko društvo i osoba koja potpisuje to navodno vještačenje u eklatantnom sukobu interesa jer je najprije radilo, kako za gospodina Todorića, tako i za prinudnu upravu”, rekao je Olujić.

“Isto tako, za vrijeme provođenja državnoodvjetničke istrage tijekom ove godine doneseno je rješenje o proširenju istrage u odnosu na neke okrivljenike, kojima nije bilo omogućeno da tijekom istrage predlažu dokaze koji bi im išli u prilog, a prema samom Zakonu o kaznenom postupku DORH je dužan s jednakom pažnjom prikupljati i dokaze u korist okrivljenika i one koji im idu u korist”, dodao je Olujić.

Rekao je da njegov klijent, koji je trenutno u Londonu, nije začuđen ovakvim postupanjem DORH-a. “Kao i do sada, odazivat će se svim sudskim pozivima i aktivno će se braniti jer smatra kako ovdje nije počinjeno niti jedno kazneno djelo pa tako ni ona za koja se nejga u ovom trenutku još uvijek sumnjiči”, kazao je.

Cijeli spis ima 80 tisuća stranica, no Olujić kaže da se na njegovog klijenta ne odnosi puno, piše RTL.

“Mi smo i dosad u Hrvatskoj imali prilike svjedočiti da DORH u ovakvim predmetima, predmetima gospodarskog kriminaliteta, spis zatrpava s dokumanetacijom koja je u najmanju ruku nebitna, a neka se ponavlja u spisu i više puta. Sama činjenica da navodno spis ima više od 80.000 stranica ne čudi, a isto tako i činjenica da je optužnica na više od 400 stranica me ne impresionira. Bilo ih je i dosad s takvim brojem stranica koje su ili vraćane DORH-u na doradu ili bi nakon provođenja glavne rasprave bila donesena oslobađajuća presuda”, rekao je Olujić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime