Obrtnički dani u Imotskom već su postala tradicionalna manifestacija koja okuplja obrtnike iz cijele Hrvatske kao i predstavnike područnih obrtničkih komora iz svih hrvatskih županija, a ove godine održana je po 4. put.
Događaj je okupio obrtnike od krajnjeg istoka do juga Hrvatske: od Vukovara, Osijeka, Požege, do Stubice i Stubičkih toplica, Gornje i Donje Stubice, Oroslavlja i Marije Bistrice, Krapinskih toplica, Zagreba, Dugog Sela, Samobora, Karlovca, Sisak, Glina, Petrinja, Topusko, Vrbovsko, Novog Vinodolskog, Zadra, Trogira, Kaštela, Splita, Omiša, Brača, Vrgorca, Makarske te domaće ekipe iz Imotskog, a došli su predstavnici i iz susjedne nam Slovenije.

Svi obrtnici su od petka do nedjelje imali prigodu upravo u Imotskome ostvariti nova poznanstva, razmijeniti poslovna iskustva i osnažiti suradnju.
Najatraktivniji događaj Obrtničkih dana zasigurno je velika gastro manifestacija koja je bila održana u subotu na Šetalištu Stjepana Radića u Imotskom s početkom u 20 sati, gdje je više od 250 sudionika pripremalo autohtone delicije iz svih hrvatskih krajeva.

"Samih posjetitelja je prema procjenama bilo više od 10.000, što je ogromna brojka", kazao je predsjednik Udruženja obrtnika Imotski Hrvoje Biošić.
Auti su bili parkirani u kolonama čak i izvan grada, a slike s događaja prikazuju da je manifestacija stvarno bila čudesna.
"Znali smo da će biti mnogo ljudi, ali nitko od nas nije očekivao da će doći u ovolikom broju. Ovo je sigurno postao događaj broj 1 u cijelom Imotskom", rekao je.
Na gastro manifestaciji više od 250 sudionika pripremalo je autohtona jela iz svih krajeva Hrvatske
Asortiman jela u ponudi bio je širok, te su posjetitelji mogli uživati u raznim jelima od čobanca, kotlovine, divljači, gulaša, do vrgoračkog pršuta, bračkog sira i imotskog i omiškog soparnika, te plodova mora, crnog i bijelog rižota te slavonskih suhomesnatih proizvoda. Zadrani su oduševili inćunima, a Makarani su bili posebno fantastični u pripremi orade i komarče.
"Najveća atrakcija same manifestacije po pitanju jela bilo je tele koje su pekli obrtnici iz Zagrebačke komore", kazao nam je Hrvoje Biošić.
Podjela jela bila je u potpunosti besplatna, a obrtnici su porcije dijelili u tisućama.
"Ekipa iz Zagreba podijelila je oko 2.200 obroka i 2.300 koktela, dok je ekipa iz Siska podijelila tisuću hot dogova", kaže.
Manifestaciju je pratio i bogat zabavni program, gdje je za glazbu bio zadužen band Roso, a program je vodio Mirko Fodor.
"Manifestacija je stvarno bila savršena. Evo, iznenadio nas je toliki broj ljudi, ali planova za budućnost imamo mnogo. U svemu se trebamo snaći, jer je oko mene mali krug velikih ljudi i uspijevamo sve organizirati i pokriti. Ljudi ne vjeruju da to radimo gotovo bez ikakve pomoći", objašnjava nam Hrvoje.
"Hvala Bogu imamo potporu Grada Imotskog u organizacijskom dijelu, a moram istaknuti i Turističku zajednicu Imota. Također, Općinu Podbablje, Općinu Zmijavci i Općinu Lovreč koji su nam u svojim mogućnostima izašli u susret, i to su nam jedine pomoći koje smo imali pri samoj organizaciji ove manifestacije", kazao je.
Planova za budućnost ima, te već kreću pripreme za sljedeću manifestaciju.
"U nekoj prilici dalje moramo gledati kako da malo zaštitimo ljude, obrtnike koji ovdje dolaze, muče se i spremaju sve, jer je ovo ipak bio veliki pritisak na njih uz toliku potražnju", rekao je Hrvoje.
"Na kraju bih samo htio zahvaliti puno svim ljudima koji su došli, odvojili svoje slobodno vrijeme, uzeli godišnje odmore, imali i vlastite troškove, kako bi uveličali naš događaj. Stvarno veliko hvala Hrvatskoj obrtničkoj komori, Obrtničkoj komori Splitsko-dalmatinske županije na čelu s Ivanom Gotovcem... Hvala svima koji su na bilo koji način uključeni, i ljudima koji mene okružuju u samom Udruženju obrtnika Imotski i pružaju mi maksimalnu podršku da bi zajedno mogli ovo ostvariti", kazao je predsjednik Udruženja obrtnika Imotski Hrvoje Biošić.




