U Dioklecijanovim podrumima se od 22. studenog do 5. prosinca održava manifestacija suvremene umjetnosti Adria Art Annale koja je za svoje 31. izdanje odabrala temu “Smeće”.

Na izložbenom dijelu bit će predstavljeni radovi 20-ak umjetnika iz šire regije, a u programu su također predviđena dva gostovanja pjesnikinja iz Beograda koja će se održati u prostorijama udruge AAA, te tribina s brojnim gostima iz područja ekologije, umjetnosti, znanost i sl. koja će biti održana na samom zatvaranju manifestacije 5.12. u podrumima.

Smeće je trenutno najaktualniji problem čovječanstva, a ovom manifestacijom želimo pokazati njegove ishodišne točke u dominantnom načinu razmišljanja te političkom modelu koji isključenjem sve većeg broja ljudi iz odlučivanja upravo proizvodi ljudsko i sve druge vrste smeća.

Osim što smeće prijeti ekološkom katastrofom u njemu vidimo i ogromni potencijal, a umjetnost trenutno ima najveću sposobnost povezati sve odbačene ljude (smeće) i preokrenuti trend društvene i ekološke degradacije.

Na samome otvorenju ćemo performansima razotkriti katastrofalan model mišljenja lokalne gradske vlasti koja je i u slučaju borbe za prostor udruge AAA stala na stranu nasilja i kriminala. Međutim lokalni primjeri su samo dio šireg problema kapitalističkog svijeta koji brine više o kulisi blagostanja i osobnom interesu nego o svim ljudima koji žive na marginama, osuđeni da životnu radost traže u smeću, lošim drogama, nasilju i mržnji prema različitima.

– Supersmeće je biće simbioze i poezije, nove mitologije koja se odvija na rastućem deponiju bića, ideja i instinkta. Nas koji ne pripadamo niti jednoj klasi i ne upadamo u niti jednu reciklažnu opciju sve je više. Superpeder, hyperlezba, nadčovjek, unterkind i sva druga bića koja se vitalno gibaju psihološkom kanalizacijom zapadne civilizacije najavljuju kraj predaha. Ono što nam se činilo kao era konflikta, grabeži, nasilja i umirujuće zbrke zapravo je bio tek blagdan svete Dosade u odnosu na ono što dolazi. Smeće je rastuća internacionala, odjeb fašizmu čistoće, maslačak u glasačkoj kutiji. Smeće je promjena koju nije moguće odgoditi. Smeće je kraj nježnosti i početak ljubavi, napisano je između ostalog u pozivnom tekstu.

PROGRAM OTVORENJA:

PERFORMANSI: Antej Jelenić, Efra Avila, Dadanti

MUZIKA: DJ Kudjo Gypsydelic

SELEKTORI 31. AAA:

Dragica Čakić, Milan Brkić, Antej

IZLAGAČI NA 31.AAA:

Božidar Jelenić, Ilija Šoškić, Vilma Reljić, Segor Garber, Milan Brkić, Petar Petrarka, Narcisa Šehić, Valentino Bilić-Prcić, Antej, Ivan Milas, Vice Tomasović, Benedikta Vilenica, Efra Avila, Kristijan Jerković, Mark Boellaard, Ida Loher, Igor Bošnjak, Igor Legaz, Tena Mustač, Franko Bušić, Toni Bobanović Faver, Efra Avila, Dadanti, Micha Kanazir, Ivo Marasović, Petra Popović

PROGRAM 31.AAA:

22.11. OTVORENJE (20 sati)

performansi, dj Kudjo Gypsydelic

30.11. POEZIJA (20 sati)

u prostorijama udruge AAA
Anja Marković (BG)
(javljanje videolinkom)

3.12. PRETPOEZIJA (20 sati)

u prostorijama udruge AAA
Maša Seničić (BG)

5.12. STOL OKRUGLI (19 sati)

Dioklecijanovi podrumi
“Mogućnost smeća”Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime